A holokauszt egyszerűen felfoghatatlan, leírhatatlan tragédia

2021. január 27. 08:52 2021. jan. 27. 08:52

A veszteség nemcsak a zsidóságé, hanem egész Európáé és a magyar nemzeté.

A mai napon tisztelettel adózunk az emberiség történetének példátlan tragédiája, a holokauszt áldozatainak emléke előtt. A holokauszt felfoghatatlan, leírhatatlan tragédia, amelyre kötelességünk emlékezni. Nincs vigasz az elkövetett bűnökre.

Auschwitz egyike volt a náci Németország által felállított haláltáboroknak, de az ott végrehajtott, ipari méreteket öltött emberirtás, az ott működtetett halálgyár miatt ez vált az egész barbár rendszer szimbólumává.

Az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel, ennek emlékére az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

Ma azzal tisztelhetjük meg leginkább az áldozatok emlékét, ha mindent megteszünk a szélsőséges gondolatok terjedése ellen. Nem engedhetjük, hogy a politika ismét arra a gyalázatos útra lépjen, ami elvezetett a múltbéli alávaló tettekhez.

Sajnos, ezek az ordas eszmék időnként feléledni látszódnak, ezért is fontos, hogy mind szavakban, mind tettekben elhatárolódjunk a szélsőségesektől. Nemcsak ma, amikor emlékezünk, hanem minden áldott nap, akkor is, amikor nincsenek évfordulók.

A fájdalmon túl a felelősségről is beszélni kell, és nem is elsősorban a múlt, hanem a jövő iránt érzett felelősségről, hiszen a tolerancia erősítésével kapcsolatban még rengeteg a teendő, messze vagyunk  az ideális állapottól.

Nekünk, demokratáknak, az a dolgunk, hogy megállítsuk az ordas, rasszista, antiszemita eszmék terjedését. Mi azért vagyunk felelősek, hogy Magyarország – származásra és vallásra való tekintet nélkül – minden polgára számára biztonságos otthon legyen. Ezért is kell elmondanunk a következő generációknak minden alkalommal, hogy mi történt hetvenhat évvel ezelőtt.

Forrás: Hírklikk, Szerző: Molnár Zsolt