Bajban vannak az állattartók, a kiégett fű miatt nem tudnak legelni a jószágok

2022. augusztus 12. 08:20 2022. aug. 12. 08:20

Ez volt a legszárazabb év 1901 óta, ami a januártól júliusig terjedő időszakot illeti. Szinte mindenhol kiégett a fű a legelőkön, több somogyi állattartó kénytelen ezért már most etetni jószágát.

Több helyen kiégett a legelő Somogy­aszaló határában is. – Ahol foltokban akácfák, fás társulások találhatók, ott még van fű, de a karámok nagy részében sehol nincs gyep – mondta el a sonline.hu-nak Szalai Norbert állattartó, aki huszonhat magyar tarka szarvasmarhát tart. Azt mondja, nekik szerencséjük volt, mert volt valamennyi csapadék a környékükön. – Szerencsére tavalyról maradt 50-60 bálánk, így talán kihúzzuk tavaszig – emelte ki a gazdálkodó. 

Somodorban és környékén sem jobb a helyzet. – Mindössze az első kaszálást tudtuk behozni – mondta el Pong­rácz István gazdálkodó. – Ennek minőségével nem volt gond, a mennyiséggel annál inkább, ugyanis 25 százalékkal kevesebb szénát báláztunk az extrém aszály miatt. Nem tudjuk, mikor tudnak újra kaszálni, nagy szükség lenne kiadós esőre. Szerencsére a tavalyi készletünkből maradt még, így ha nem lesz kemény tél, akkor elegendő takarmányunk lesz – jegyezte meg Pongrácz István. 

– A domboldalak teljesen kisültek, a nyájjal nem nagyon van hova mennünk – mondta el Paládi Vince családi gazdálkodó. – Egyelőre csak a bárányokat etetjük. Úgy tudjuk, az Alföldön több nyájat felszámoltak a drága takarmány­árak miatt. Nem túl jó a helyzet, csak úgy tudjuk átvészelni a telet, ha spórolunk a bálákkal. 

Két hete eteti húsmarháit Pósa Roland. A szennai állatorvos-gazdálkodó felbálázott lucernát ad állatainak, mert a legelőkön lévő táplálék kevés. – Eddig egyszer tudtam kaszálni, pedig nagy szükség volna takarmányra – tette hozzá a tenyésztő. 

Forrás: hirklikk.hu