A kormány a félrevezető vakcina táblázat ötletét is lopta – az oroszoktól

2021. április 27. 15:31 2021. ápr. 27. 15:31

A Szputnyik V vakcina orosz forgalmazójának Twitter-oldalán két nappal korábban egy hasonló adatszerkezetű és mondanivalójú táblázat jelent meg.

A Russian Direct Investment Fund a Twitteren egy. a magyar kormány által később közölthöz hasonló adatszerkezetű és mondanivalójú táblázatot posztolt április 23-án – ezt Rácz András Oroszország-szakértő vette észre, az ő Facebook bejegyzését pedig a 444 idézte.

Aztán április 25-én a Szputnyik Twitter-oldalán megosztották a magyar kormány őket dicsőítő táblázatát is...

A szakértők szerint a kormány táblázata, amely azt próbálja bizonygatni, hogy a keleti vakcinák jobbak, mint a nyugatiak, manipulált adatokat közöl. Mint arról mi is beszámoltunk, Karikó Katalin, akinek kulcsszerepe volt a Pfizer vakcinában alkalmazott új technológia létrehozásában, megírta, hogy a kormány táblázata félrevezető. Az Orbán Viktor által kisújszállási asszonyságként emlegetett tudós leleplezte a statisztikai ügyeskedést. 

Egyrészt felhívta a figyelmet arra, hogy a Pfizer esetében négy hónap adatai alapján számolták ki a halálozási arányt, míg az orosz vakcina esetében 2,5, a kínainál pedig két hónap adatait használták. Hogy a fideszesek is értsék: ha két teljesen azonos állapotú beteg közül az egyik hónapokkal ezelőtt került kórházba, míg a másik csak nemrég, akkor az első sokkal nagyobb valószínűséggel hal meg a vizsgált időszakban. (Mivel az oltást csak az kapja meg, aki nem beteg, a statisztikában szereplők mind az oltás után, a vizsgált időszakban betegedtek meg.) 

Ennél is súlyosabb csalás az adatokkal, hogy a táblázat nem veszi figyelembe, kik kapták az egyes oltásokat. Márpedig a keleti vakcinákból azok nem kaphattak, akik különösen veszélyeztettek, mert „alapbetegségük" van. A krónikus betegeknek mindig nyugati vakcinát adtak. Azt talán még az Orbán-hívőknek sem kell magyarázni, hogy a krónikus betegek nagyobb valószínűséggel halnak meg, mint az egészségesek – a vakcina típusától függetlenül. 

Forrás: 444/Pécsi Stop