A kormány átadja az óvodák és bölcsődék bezárásáról a döntést az önkormányzatoknak

2020. március 14. 17:39 2020. márc. 14. 17:39

A szerdán megjelent kormányhatározatot sokan úgy értelmezték, hogy hiába az önkormányzatok a fenntartói az óvodáknak és bölcsődéknek, helyben nem hozhatnak döntést a nyitvatartásról. Ezt most egy újabb kormányhatározat fogja helyretenni. Arról még nincs kormányzati döntés, hogy a szülőket anyagilag kárpótolják-e, ha kiesnek a munkából. Az ellenzéki pártok szerint az otthon maradó szülőknél garantálni kell, hogy anyagilag nem kerülnek hátrányos helyzetbe, és gazdaságvédelmi akciótervet kell kidolgozni a vállalkozások segítésére.

Az önkormányzatok helyben dönthetnek az óvodák nyitva tartásáról, működéséről; az erről szóló kormányrendelet még szombaton megjelenik - jelentette be a köznevelési államtitkár az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján, Budapesten - olvasható az MTI hírében.

Maruzsa Zoltán közölte: lehetőleg az óvodáskorú gyermekek is maradjanak otthon, felügyeletüket kis csoportokban a szülők és a szomszédok bevonásával javasolják.

A hétfőtől életbe lépő iskolabezárásokról hangsúlyozta: fontos, hogy a gyerekek ténylegesen otthon maradjanak, és részt vegyenek a digitális oktatásban. Az államtitkár úgy fogalmazott: "fontos, hogy a gyerekek tanuljanak, a pedagógusok tanítsanak, neveljenek".

Maruzsa Zoltán elmondta: a koronavírus oktatási akciócsoport pénteki javaslata "nem a szünet, nem a bezárás, hanem egy új, tantermen kívüli digitális munkarend bevezetése a magyar köznevelésben és a szakképzési intézményekben, már hétfőtől".

Közlése szerint az intézményvezetők mellett csak azoknak a pedagógusoknak kell bejárniuk munkahelyükre, akik nem tudnak otthonról, digitális eszközökkel kapcsolatot tartani a tanulókkal.

Elmondta: a távoktatáshoz rengeteg eszköz áll rendelkezésre az országban, hozzátette, hogy az okostelefon-ellátottság Magyarországon meghaladja az uniós átlagot. Ahol ezek mégsem adottak, ott akár a könyvtárakat, akár a digitális jólét pontokat is használhatják, esetleg levélben vagy telefonon keresztül is oktathatnak.

Maruzsa Zoltán elmondta: még a nap folyamán megszületik az a kormányrendelet, amely visszaadja az önkormányzatoknak a döntés jogát arról, kinyissanak-e a bölcsődék és az óvodák.

Hozzátette, hogy az iskolákban és az óvodákban is lehetőséget kell biztosítani azoknak a gyerekeknek a fogadására, akiknek elhelyezéséről szüleik nem tudnak gondoskodni.

Közlése szerint a kabinet azt ajánlja az önkormányzatoknak, hogy ahol megoldható, otthon, kis csoportokban oldják meg a gyerekek felügyeletét, ahol nem, ott pedig a nyári ügyeleti rendhez hasonló megoldást alkalmazzanak, de szeretnék, ha ez nem lenne tömeges.

Az otthoni felügyelet "arra is módot ad természetesen, hogy egyfajta rotáció érvényesülhessen" a munkavégzők és a gyerekekre felügyelők között - mondta.

A gyermekétkeztetést az azt igénylőknek biztosíthatják az önkormányzatok, de fontos, hogy nem használhatják tömegesen a gyerekek az iskolai étkezőket.

Jelezte: a kollégiumokat nem zárják be, de az az életszerű, hogy a lakók már nem térnek vissza a hétvégét követően az intézményekbe; akiknél ez nem megoldható, azok elhelyezést kapnak.

Azt kérem mindenkitől: segítsen abban, hogy a lehető legtöbbet, legjobbat tudjuk kihozni a gyerekek, a tanulók érdekében ebből az új helyzetből - fogalmazott az államtitkár. - olvasható az MTI hírében.

Az Index cikke szerint a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kormány oktatási akciócsoportja létrehozott a tanároknak egy módszertani ajánlást a digitális oktatáshoz, aminek még változhat a szövege.

Maruzsa államtitkár egy újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy a bölcsődék bezárásának jogköre is az önkormányzatokra hárul. 

"Arra a kérdésre, hogy kárpótolják-e azokat a szülőket, akik kiesnek a munkából, mert a gyerekükre vigyázniuk otthon, azt mondta a törzs, hogy biztosítanak felügyeletet azoknak, akik nem tudják megoldani a felügyeletet, de anyagi segítségről még nincs döntés"

- olvasható a cikkben.

EMMI: mintegy négyezer doboznyi maszkot osztottak ki a háziorvosoknak az elmúlt hetekben

Az elmúlt hetekben mintegy négyezer doboz maszkot vehettek át a háziorvosok a mentőállomásokon a koronavírus-járvány elleni hatékony védekezés érdekében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a kormány ingyenesen juttat maszkokat az állami készletekből azoknak a háziorvosoknak, akik nem rendelkeznek megfelelő szájmaszkkal. A maszkokat a megyei központi mentőállomásokon vehetik át személyesen, vagy egy kolléga több háziorvosnak egyszerre, meghatalmazással.

A mentőállomásokon további 1700 doboz maszk áll rendelkezésre, a legtöbb Budapesten. Hétfőtől pedig az eddigieken felül, további három speciális maszkot vehetnek át a háziorvosok - írták.

Hozzátették: már megkezdődött az újabb maszkok leszállítása a mentőszolgálat megyeszékhelyeire.

Mivel a háziorvos telefonon kérdezi ki a beteget, majd szükség esetén az erre rendszeresített vonalon hívja a mentőket, a háziorvosok és az ügyeletes orvosok koronavírus gyanús betegekkel történő találkozása minimális. Ennek ellenére kiemelten fontos, hogy a háziorvosok megfelelő maszkkal óvják magukat a fertőzéstől, és ezáltal zavartalanul folytathassák a gyógyítást - olvasható a közleményben.

Ellenzék: plázastop, gazdaságvédelmi akcióterv, közegészségügyi határzár, fizetés a szülőknek

Az MTI híre szerint szombaton délután az operatív törzs tájékoztatója után tartott sajtótjékoztatót Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője a fővárosban. 

A kormány képtelen felelősségteljesen kezelni a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetet Magyarországon, napról napra ismeri be, hogy eddig rossz döntéseket hozott - közölte az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke szombaton az MTI-vel.

Kunhalmi Ágnes az operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatóra reagálva közölte: pénteken Orbán Viktor miniszterelnök változtatta meg nagyon gyorsan véleményét az iskolabezárásokról, szombaton pedig azt ismerte el a kormány, hogy rossz döntés volt az óvodák bezárásának jogát elvonni az önkormányzatoktól.

Az ellenzéki politikus azt mondta, évek óta kérik, hogy ne vonjanak el több pénzt az oktatásból és az egészségügyből, most világosan érződik, ez a két terület összeér és ha valódi problémával áll szemben a kormány, nem tudja megfelelő módon kezelni azokat.

Hiányolta, hogy nem hangzott el semmi az érettségikről, holott a hétpárti egyeztetésen konszenzus volt abban: a május 4-én induló vizsgákat meg kell tartani.

Az ellenzéki politikus azt is kifogásolta: nem érkezett válasz azon javaslatukra sem, hogy a horvát mintára a közszolgálati televízió segítse alsó tagozaton a tananyag eljuttatását a diákokhoz.

Kunhalmi Ágnes szóvá tette azt is, hogy nem volt szó arról, mi lesz azokkal a szülőkkel, akik kiesnek a munkából, mert otthon vigyáznak a gyerekeikre.

Szorgalmazta, hogy a legszegényebb térségek iskoláit lássák el plusz digitális eszközökkel és szervezzék meg a mikrocsoportos tanulást a gyerekeknek. A digitális oktatás költségeire biztosítson megfelelő fedezetet a kormány - javasolta.

Kitért arra, hogy a gyermekétkeztetést eddig csak szünidőben kellett megoldania az önkormányzatoknak, most teljesen rájuk tolták a feladatot. Ennek megoldásához pluszforrások szükségesek - közölte.

Kunhalmi Ágnes beszélt arról is, a digitális tananyag piaci szereplőktől történő elfogadása beismerése annak, hogy rossz döntés volt a tankönyvpiac államosítása.    

Azt firtatta, miért nem áll már ki második napja egészségügyi szakértő az operatív törzs utáni sajtótájékoztatóra?


A Demokratikus Koalíció egyrészről gazdaságvédelmi akcióterv elkészítését sürgeti, mert szerintük a járványveszély a gazdaságot is érinteni fogja. Ezért úgy látják, hogy a kormánynak kedvezményes hitelekkel és támogatásokkal kell segítenie kis- és közepes vállalkozásokat. A járvány idejére mentesíteni kell ezeket a cégeket az adó- és járulékfizetési kötelezettség alól, hogy ne jussanak csődbe.

Szombaton Arató Gergely DK-s országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az otthon maradó szülőknek a felügyelet idejére is biztosítani kell a fizetésüket a korábbi összegben. Arra is kitért, hogy a kormánynak kell megszerveznie az olyan gyerekek felügyeletét, akiknek a szülei például rendőrök, katonák, egészségügyi dolgozók, vagy éppen a sajtó munkatársai.

Az is fontos a poltikus szerint, hogy a rászoruló gyerekek a következő időszakban is megkapják az iskolai étkeztetést. 

Az oktatásról szólva a politikus felvetette, hogy az állami tévé adóinak oktatási műsorokat kellene sugároznia, és azokat online módon is elérhetővé kell tenniük. 


Az LMP azt javasolta az MTI-nek eljuttatott szombati közleményében, hogy az iskolákkal együtt hétfőn a plázákat is be kell zárni, csak a gyógyszertárak és az élelmiszerboltok maradjanak nyitva.

Azt is biztosítani kell a párt szerint, hogy a gyerekekkel otthon maradó szülőket ne érje anyagi hátrány.


A Jobbik szombati sajtótájékoztatóján arról beszélt Csányi Tamás országgyűlési képviselő, hogy azonnal közegészségügyi határzárat kell elrendelni, a külföldi állampolgárok közül pedig csak azokat szabad beengedni, akik magyarországi állandó lakcímmel, vagy letelepedési engedéllyel rendelkeznek. 

Azt is el kell rendelni, hogy a magyar állampolgárok ne utazhassanak külföldre.

Csányi üdvözölte, hogy a kormány elrendelte az iskolák bezárását, bár hozzátette, hogy pártja ezt már kedd óta mondja és szerinte a koronavírus-helyzet miatt felállított akciócsoportokkal is késésben van a kormány, ezt már sokkal hamarabb meg kellett volna tenniük.

Forrás: Pécsi STOP/Index/MTI