A kormány kétharmadhoz kötné Polt Péter leváltását

2021. október 14. 11:31 2021. okt. 14. 11:31

Szerdán jelent meg a parlament honlapján egy javaslatcsomag, amivel a kormány úgy módosítaná az országgyűlésről szóló törvényt, hogy a legfőbb ügyészt csak kétharmaddal lehessen leváltani.

Mellette az alapvető jogok biztosa és annak helyettese is hasonló védettséget kapna – írja a javaslatcsomagot ismertető 444.

Az Alaptörvény szerint a legfőbb ügyész megválasztásához eleve az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges. Polt Pétert 2019 novemberében választották meg újabb kilenc évre. De a róla szóló törvény azt is kimondja, hogy a legfőbb ügyészi jogköröket az új legfőbb ügyész megbízatása kezdetéig gyakorolja. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!    

Vagyis a hivatalban lévő legfőbb ügyész mandátuma mindaddig automatikusan meghosszabbodik, amíg a parlament kétharmados többséggel meg nem tudja választani az utódját. Így ha a Fidesz el is veszthetné a választást, Polt Pétert a mandátuma lejárta után sem lehetne lecserélni, ha a választásokon győztesnek nincs kétharmados többsége.

A kormány módosítójának indoklása szerint a változtatásra azért van szükség, mert az Alaptörvényben szabályozott alkotmányos szervek minősített többséggel megválasztott vezetőinél egymáshoz akarták igazítani a megválasztás és a leváltás szabályait.

Valójában azonban inkább az lehet az ok, hogy az ellenzék, ha hatalomra kerül, mindenképpen szeretné leváltani a Fidesz pártkatonájának tartott Polt Pétert. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!    

Forrás: 444.hu