A kormány már a Városháza előtti utcát is elvette a fővárostól

2022. augusztus 12. 11:27 2022. aug. 12. 11:27

Szeptember 1-jétől 17 V. kerületi utcát, teret kivesznek a Fővárosi Önkormányzat kezeléséből, vagyis ezekről ezentúl az állam dönt.

Egy csaknem tíz évvel ezelőtti rendeletet módosított a kormány, amely „a Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő főútvonalak, közutak és közterületek kijelöléséről” szólt. Most törölték ebből a listából egyebek közt a Vértanúk terét, a Nádor utcát, a József nádor teret, a Hold utcát, a Honvéd utca és a Báthory utca nagy részét, a Szervita teret  és a Városház utcának a Bárczy István utca – Gerlóczy utca közötti szakaszát, ahol éppen a Városháza áll – írja a hvg.hu.

Indoklás szokás szerint nincs, tehát nem lehet tudni, hogy az 1273 fővárosi kezelésű közterület közül miért kizárólag V. kerületieket töröltek, és azok közül is a 44-ből csak 17-et, továbbá egyet módosítottak. Nem világos, hogy mindennek mi az értelme.

A listán szerepel két olyan tér is – a Podmaniczky és a Vörösmarty tér –, amelyeknek nem csak a kezelését vették el nemrég egy törvénnyel a fővárostól, hanem állami tulajdonba is vették és a fideszes vezetésű V. kerület kezelésébe adták. A harmadik érintett teret, a Lánchíd pesti hídfőjénél lévő Széchenyi teret és a hozzá csatlakozó József Attila utcát nem említi a mostani rendelet, ami miatt ellentétbe került a 2012-es kormányrendelet és a 2023-as költségvetés megalapozásáról szóló 2022. évi XXIV. törvény: az e ponton meg nem változtatott régi jogszabály továbbra is fővárosi kezelésűként említi a Magyar Tudományos Akadémia előtti teret és az onnan induló utcát, míg a friss törvény állami tulajdonként és a V. kerület kezelésében lévőként.

Forrás: hirklikk.hu