A lélegeztetőgépen levők száma komplex mutató

2020. október 13. 06:49 2020. okt. 13. 06:49

Szomorú rekordnak számít, hogy a Covid19 járvány őszi hullámában drasztikusan emelkedett Magyarországon a kórházban ápoltak száma. Az elmúlt napon már több mint 1400-an voltak. Ez több mint duplázódást jelent egy hét alatt. Tegnap pedig már minden eddiginél magasabb volt a lélegeztetőgépen levők száma, elérte a 154-et. Lantos Gabriella egészségügyi szakértőt és Weltner János orvost arról kérdeztük, mi következik ebből, illetve, hogy következik-e egyáltalán bármi is.

Lantos Gabriella szerint mindebből elsősorban a várható halálozások számára lehet következtetni. Mutatja azt a kórházi ellátottak száma is, de a lélegeztetőgépen levőké sokkal nyomatékosabban. Magyarországon ugyanis a lélegeztetőgépen levő Covid-fertőzöttek 60, de inkább a 80 százaléka meghal. Az egészségügyi szakértő szerint, mindebből elég csúnya számok jönnek ki. A lélegeztetőgép nem a megoldás, hanem a probléma maga. A megoldás a tesztelés lenne.

Lantos Gabriella azt is elmondta, hogy a német adatok szerint – legalábbis Németországban – a kórházban levők 20 százaléka meghalt. Hozzátette, nem hiszi, hogy Magyarországon ez az adat jobb lesz, inkább rosszabbra számít.  Megjegyezte, azt mondják, hogy akkor már nagyon rossz a helyzet, ha hét naponta megduplázódik a kórházban ápoltak száma. Magyarországon a szakértők már augusztus végén arról beszéltek, hogy öt-hat hét lesz, mire a halottak száma elkezd majd drasztikusan emelkedni. Azóta eltelt az a bizonyos öt-hat hét, és sajnálatos módon, a halottak száma emelkedik is.

Weltner János orvosként úgy véli, az, hogy a kórházban levő betegek közül hányan kerülnek lélegeztetőgépre, a betegség lefolyását, súlyosságát mutatja. A súlyosságot nem csak abszolút értékben mutatja, de kiderül belőle az is, mennyi a kórházban ápolt fertőzöttek között az olyan ember, akinek a tüdeje már eleve nem a legjobb állapotban van. Vagy azért, mert tüdőbeteg, vagy azért, mert akkora a testtömege, hogy a normális méretű tüdeje a nem normális méretű testéhez képest, kicsinek bizonyul. Weltner János szerint, a lélegeztetőgépen levők száma nagyon összetett, komplex mutató. Hozzáteszi, a kórházi kezelést igénylők közül, minél többen vannak lélegeztetőgépen, annál inkább súlyosnak tekintendő a betegség.  Nem a vírus lett más tavasz óta, hanem az érintettek száma lett több. A fentiek miatt, tehát a lélegeztetőgépen levők számának mint komplex mutatónak van jelentősége.

Az elérhető adatokból Weltner János maga is ábrákat készít, amelyeket a Facebook oldalán bárki megtekinthet. Ezekből azt látja, hogy jelenleg a vidéki halálozás magasabb, mint a fővárosi, de lehet, hogy ennek az az oka, hogy most a vidéki idősotthonokba tört be a vírus, a fővárosban pedig a nyári nyaralásban résztvevő fiatalokat érintette a fertőzés. Hozzáteszi, ez csak megérzés a részéről, bizonyítani nem tudná.

Ami biztos, hogy a megismert betegszám most jóval magasabb, mint tavasszal volt. Ebből az következik, hogy tényleg nagyon óvatosnak kell lennünk, csak a legszükségesebb dolgokért kell lemenni a boltba, és lehetőleg a kora délelőtti órákban, amikor nincsenek ott tömegek. Minden rettenetesen egyszerű védekezési módszert – a kézmosástól a maszk hordásán át a fertőtlenítésig – alkalmazni kell, és be kell adatni az influenza oltást, mert legalább az egyik tényezőt érdemes kikapcsolni. Hozzáteszi, és drukkolnunk kell azért, hogy minél előbb legyen hatásos védőoltás a Covid19 ellen.

Forrás: hirklikk.hu