A magyar abszurd: szexuális kapcsolatot létesíthet a 14 éves, de szexről tilos vele beszélni

2021. július 23. 12:19 2021. júl. 23. 12:19

Miközben egy tizenkét éves gyereket bizonyos bűncselekmények elkövetése esetén elítélhetnek, tizennyolc éves korig az iskolákban nem lehet velük szexuális kérdésekről beszélni. Ám tizennégy év felett bárki bárkivel létesíthet saját akaratából szexuális kapcsolatot, tizenhat év felett pedig akár házasodhat is – sorolja Magyar György, aki szerint a kormány népszavazási kezdeményezése álságos, ostoba, felesleges és a bugyutaság netovábbja. Arra persze jó az uniós pénzek elmaradásáról a figyelmet elterelni hivatott akciója, hogy – a várható kommunikációs cunami költségeit is beleszámítva – 15-20 milliárdból „brüsszelezzenek” egy nagyot.

Nincsenek kétségeink, a kormánypárti Nemzeti Választási Bizottság (NVB) – amely amúgy minden ellenzéki népszavazási kezdeményezést visszaver, mondván, a kérdés nem egyértelmű, esetleg érinti a költségvetést, illetve az alaptörvény módosítására irányul – nem fog aggályokat felvetni a kormány kezdeményezése kapcsán – jósolja a Magyar Ügyvéd Bloglegfrissebb posztja. Pedig ostobább kérdéseket eddig csak az úgynevezett nemzeti konzultációk során tettek fel – teszi hozzá, majd végigveszi az öt tervezett kérdést („de nem tudtuk megállni, hogy egy-egy mondattal ne kommentáljuk ezt az ’őrületet’”).

  1. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményekben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak? Megjegyzés: a nemzeti alaptantervet is a szülők megkérdezése nélkül fogadták el, ugyanakkor a közoktatás egyik feladata lenne, hogy a nagykamaszokkal nyíltan beszélgessenek a szexuális kapcsolatokkal összefüggésben felmerülő kérdésekről.
  2. Támogatja-e ön, hogy kisgyerekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek? Megjegyzés: a nemi átalakító kezeléseket senki semmilyen korosztályban nem népszerűsíti.
  3. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyerekek számára is elérhetőek legyenek a nemi átalakító kezelések? Megjegyzés: erre ma nincs lehetőség, és épeszű ember ezt nem is szeretné.
  4. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be? Megjegyzés: a ma hatályos szabályok szerint szexuális tartalmakat csak meghatározott korlátozó feltételek szerint lehet bemutatni.
  5. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg? Megjegyzés: lásd, mint fent: szexuális tartalmakat csak meghatározott feltételek szerint lehet bemutatni.

A kérdések ismertek, a „megjegyzéseket” is már több helyen kivesézték, ám Magyar György írása újabb szempontokkal gazdagítja annak az érvrendszernek a tárházát, amely alapján kimondható, hogy álságos (és persze felesleges) ez a népszavazás. 


Először a Ptk.-t idézi: „kiskorú az, aki a tizennyolcadik életévét nem töltötte be”. Csakhogy a gyámhatóság a tizenhatodik életévét betöltött, tehát „korlátozottan cselekvőképes kiskorúnak a házasságkötésre jogszabályban meghatározott esetben engedélyt adhat”. Szóval kiskorúnak házasodni lehet, de szexuális kérdésekről az iskolában vele beszélni tilos – mutat rá Magyar.

Aki a Btk.-val folytatja. Miközben a polgári törvénykönyv szerint a tizennégy évnél fiatalabb gyermek jogilag cselekvőképtelen, a büntető törvénykönyv alapján meg „fiatalkorú az, aki a bűncselekmény elkövetésekor tizenkettedik életévét betöltötte, de a tizennyolcadikat nem”. Tehát az e körbe tartozó kiskorúak büntethetők. Igaz, egy tizenkét évest csak akkor lehet elítélni, ha embert ölt, testi sértést, hivatalos személy elleni erőszakot, rablást vagy kifosztást követett el, feltéve, hogy „az elkövetéskor rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátással”.

Tegyük fel, hogy egy nagykamasz pedig rendelkezhet a szexuális kapcsolat létesítésének következményeire is kiterjedő belátással. Tizennégy év felett ugyanis a Btk.-ból következően – közös beleegyezéssel – bárki bárkivel végezhet „szexuális cselekményt”, ami külön tiltás híján, akár homoszexuális kapcsolatot is jelenthet – mutat rá a poszt.

„Nem jobb lenne, ha nemzeti álkonzultáció és a minden bizonnyal eleve eredménytelenségre kárhoztatott népszavazás helyett minderről az iskolákban szabadon beszélhetnének? Az életben helyüket kereső gyermekek – nagykamaszok – biztosan jobban járnának ezzel” – teszi fel a kérdést Magyar György legfrissebb blogbeírásában.