A nap grafikonjai: hány évig élhetünk úgy, hogy egészségügyi problémák nem korlátoznak?

2024. szeptember 27. 07:00 2024. szept. 27. 07:00

Ki számíthat a leghosszabb életre, amit egészségügyi problémák nem akadályoznak? – erre ad választ az Európai Unió statisztikai hivatalának legfrissebb adatsora, amely részben országonként, részben pedig nemenként vizsgálja, hogy hány ilyen zavartalan évre számíthatunk születésünk pillanatában. Nos, kiderült, hogy Magyarország nem is áll annyira rosszul, mint amit feltételeznénk az életszínvonal viszonylagos alacsony volta és az egészségtelen életmód miatt, beleértve a táplálkozást és a nagy tömegekre jellemző mozgásszegény életet is. A középmezőnyben vagyunk ugyanis.

S hogy mit sorol az Eurostat a születéskor várható egészségben eltöltött évek közé? Azokat az éveket, amelyeket az ember várhatóan úgy képes leélni, hogy közben nem korlátozza őt egészségügyi probléma. 2022-es adatok alapján az EU 27 tagországának az átlaga 62,6 ilyen év volt, s a két nem között alig volt eltérés: a nőknél 62,8, a férfiaknál pedig alig valamivel rövidebb, 62,4 év. Ez azért is érdekes, mert a várható élettartam a nőknél 5,4 évvel hosszabb (83,3 év), mint a férfiaknál (77,9 év), azaz az olló záródott az egészségben eltöltött évek esetében. Amúgy a nők életük háromnegyedét élhetik le egészségügyi problémák által nem korlátozottan, míg a férfiaknál ez az arány 80 százalék.

Ami az egyes tagállamokat illeti – Málta veri a mezőnyt, mind a lakosság egészét, mind a nőket, mind pedig a férfiakat vizsgálva. Lettország a sereghajtó, Magyarország a 10. a rangsorban.

Forrás: Eurostat

A nőknél is Málta vezet, az utolsó Dánia, Magyarország itt is a 10. Az első és az utolsó között jelenős a különbség, 15,7 év.

Forrás: Eurostat

A férfiaknál az első helyen megint csak Málta áll, az utolsón pedig Lettország – a különbség a két ország lakói között nagyobb, mint a nőknél, 16,9 év. Magyarország ebben a rangsorban a 12., 8,8 évvel lemaradva az elsőtől, de majdnem ugyanennyivel jobban áll az utolsónál.

Forrás: Eurostat

Forrás: hirklikk.hu