A PDSZ szolidaritási sztrájkot szervezne az egészségügyi szakdolgozók mellett

2023. február 6. 15:05 2023. feb. 6. 15:05

Az orvosok és a szakápolók már biztosan nem maradnak magukra, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szolidáris velük, egyetért az egészségügy reformjára irányuló követeléseikkel. Amennyiben az egészségügyi szakdolgozók sztrájkot szerveznek, úgy annak idejére a PDSZ kész szolidaritási sztrájkot szervezni a közoktatás és a szakképzés területén.

A PDSZ erről szóló közleményében azt írja, világosan látszik, hogy Magyarország kormánya egyaránt elhanyagolja a mindenki számára elérhető egészségügyi ellátást és az oktatást. A kormány a dolgozók esetében mindkét területen arra törekszik, hogy szubjektív szempontok alapján történő béreltérítéssel, a munkavállalók számára a közalkalmazotti jogviszonynál lényegesen rosszabb jogállási törvénnyel növelje a kiszolgáltatottságot, parancsokat végrehajtó alattvalókká degradálja a fontos állami közfeladatot ellátó szakembereket és a munkájukat segítőket. 

Közleményükben arról is írnak, „Magyarország Európában vezetővé vált a daganatos megbetegedések előfordulásában. A szakemberhiány következtében egyre rosszabb és bizonytalanabb az egészségügyi ellátás, a várható élettartam is folyamatosan csökken. A minőségi oktatás mellett a jó minőségű egészségügyi ellátás mindannyiunk érdeke, nem szabad hagyni, hogy az csak a gazdagok számára elérhető privilégium legyen!”

Amennyiben az egészségügyi szakdolgozók sztrájkot szerveznek, a PDSZ ennek idejére kész szolidaritási sztrájkot szervezni a közoktatás és a szakképzés területén. Számít a kollégák nagyarányú részvételére és a szélesedő társadalmi összefogásra egy élhetőbb országért, a civilizált, európai államhoz méltó egészségügyi ellátásért és oktatásért. 

A Pedagógusok Szakszervezete is szolidáris az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók törekvéseivel – mondta a Hírklikknek Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. Közölte, hogy természetesen szolidaritási nyilatkozatukat ők is el fogják küldeni. Arról azonban, hogy vállalnak-e a szolidaritási sztrájkot a szakdolgozókat érintő esetleges sztrájk kapcsán, előbb a PSZ testületének kell döntenie. Totyik Tamás szerint az egészségügyben az orvoskamara nem szervezhet sztrájkot, a szakdolgozók viszont igen, de ott meg a még elégséges szolgáltatások szabnának kemény feltételt ennek. 

Mint ismert, a Magyar Orvosi Kamara rendkívüli országos küldöttközgyűlése arról döntött szombaton, hogy nyomásgyakorlásba kezdenek az orvosok. Tömegesen helyezhetik letétbe a felmondásukat, ha a kormány nem teljesíti a követeléseiket. A MOK az új egészségügyi törvény ellen tiltakozik így. A szervezet eltörölné a törvényből a megyén belüli korlátlan áthelyezést. És azt is, hogy a teljesítményre hivatkozva, csökkenthető legyen az alapbér. Ha ez nem valósul meg, akkor az önként vállalt túlmunka szüneteltetésére, és felmondásuk letétbe helyezésére szólítják fel társaikat. A kamara egy munkacsoport felállítását sürgeti, valamint egészségügyi rendszerváltást. Ahogy Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke fogalmazott: ,,ki fogjuk kényszeríteni a rendszerváltást az egészségügyben, a valódi, ciklusokon átívelő egészségügyi reformot". A MOK azt is javasolja, hogy a szakma, a kormány és a parlamenti pártok közösen hozzanak létre egy munkacsoportot. Egyébként a kamara kiáll a szakdolgozók mellett is, azt követeli, hogy már januártól kapják meg a megemelt fizetést.

 

Forrás: hirklikk.hu