A szervezők szerint Kásler betiltotta, hogy a Covid-osztály orvosai arcképüket viseljék a védőruhán

2021. február 25. 07:53 2021. feb. 25. 07:53

Az ARC plakátkiállítás szervezői védőruhára ragasztható portrékat készítettek volna a Dél- pesti Centrumkórház orvosairól, ám a fotózást megelőzően leállították a projektet – hívta fel rá a figyelmet a hvg.hu.

Az Arccal a koronavírus ellen, a gyógyulásért elnevezésű kezdeményezésről az ARC szervezői Facebook-oldalukon bővebben is tájékoztatást adtak. Mint írták „több magyar kórházban a Covid-osztályokon teljesen beöltözött, mindenféle maszkban, szemet védő eszközökkel, szinte teljesen fedett arccal dolgoznak ápolók, orvosok a kórházba került, súlyosabb koronavírusos betegek felgyógyulásáért. Így, sokszor az életükért küzdő, fertőzött emberek akár több héten keresztül nem látnak egy emberi arcot sem, illetve azt sem tudhatják, kik azok, akik gyógyítják és ápolják őket. Már tavaly felmerült a gondolat – külföldi minták alapján –, hogy milyen jótékony hatású lenne, ha a Covid- osztályokon dolgozó orvosok és ápolók védőruházatán megjelenítenénk viselőjük arcképét, nevét egy digitális nyomat segítségével. Így, az orvosok és ápolók védőruháira rögzített portréfotó segítségével, a gyógyulásukért küzdő betegek láthatnák, kik dolgoznak értük. Ez az egyszerű, emberi kezdeményezés, apróságnak tűnhet, de egy kis empátiával is belátható, hogy betegágyukon sokak számára pozitív hatású lehet ez a fajta figyelem.”

Ahogy Bakos Gábor képzőművész, az ARC egyik alapítója a Népszavának beszámolt és a bejegyzésben is olvasható, az ötlettel még decemberben keresték meg az egyik legnagyobb budapesti fertőző osztály, a Dél-pesti Centrumkórház, Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet infektológiai osztályának vezetőjét, dr. Szlávik Jánost. Pozitív válasza után, nemrég elkezdték megszervezni a projekt megvalósítását.

Bakos Gábor a lapnak elmondta, a Szlávik János által januárban megjelölt orvossal tartották a kapcsolatot és egyeztettek mindenről. Ő hívta fel kedd este, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere személyesen állította le a projektet,Szlávik Jánosnak telefonon, indok azonban nem hangzott el.

A felvetésre, mi lehet az ok, Bakos Gábor így válaszolt: „az ARC minden bizonnyal szerepel bizonyos listákon. Ezen kívül fogalmam sincs!”

Címlapkép: Illusztráció, Freepik