A többség elégedetlen azzal, ahogy a kormány kezelte a járványt

2021. április 12. 12:47 2021. ápr. 12. 12:47

A megkérdezettek több mint fele összességében elégedetlen volt azzal, ahogyan eddig a kormány kezelte a koronavírus járvánnyal kapcsolatos helyzetet – derült ki a Publicus Intézet Népszava felkérésére készített március végi felméréséből.

Viszont amikor arra kérdezték rá, hogy az emberek mennyire elégedettek a magyar egészségügy munkájával, már sokkal többen adtak pozitív választ: kétharmaduk jónak ítélte a szakma helytállását – írja a Népszava.

Pártszimpátiától függően, nagy a „szórás”: amíg a Fidesz-KDNP hívek 85 százaléka inkább elégedett volt márciusban azzal, ahogyan addig a kormány kezelte a pandémiát, addig a szocialista kötődésűek 91, a jobbikosok 81, a DK-sok 92, míg a momentumosok 80 százaléka nemmel válaszolt. Hasonló volt az arány, amikor az oltások megszervezésére irányult a kérdés.

Amikor viszont a társadalom nagy részét érintő gazdasági jellegű intézkedéseket kellett számba venni, már kevésbé volt megosztott a társadalom, hiszen a fideszesek negyede is nemtetszését fejezte ki a kormányzati intézkedésekkel – például a bevételtől eleső ágazatok támogatásával, vagy a táppénz kezelésével kapcsolatban. Az aktív korú lakosság mindhárom csoportja, vagyis a 18-29, a 30-44, a 45-59 évesek zöme úgy vélte, hogy a kormány nem teljesített jól a vészhelyzet gazdasági problémáinak kezelése terén, de még az inaktív korú nyugdíjasok közel fele is hasonlóképpen vélekedett.

Forrás: Népszava