A voksolás végéig működik a központi választási információs szolgálat

2019. október 2. 09:19 2019. okt. 2. 09:19

A szavazókörök címéről, a mozgóurna-igénylésről és a nemzetiségi szavazásról érdeklődnek a legtöbben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) központi választási információs szolgálatánál (visz).

A választási eljárási törvény a választási irodák - így az NVI - kötelező feladatává teszi a választópolgárok tájékoztatását, ennek egyik formája a választási információs szolgálatok működtetése.

Az Alkotmány utcai központi választási információs szolgálat a 06-1-795-3310-as telefonon munkanapokon 8.30-tól 16 óráig, a választás napján, október 13-án pedig reggel 6-tól este 10 óráig fogadja a hívásokat.

A választási információs szolgálat segít az érdeklődőknek eligazodni a választás jogi, igazgatási, informatikai, pénzügyi, valamint adatszolgáltatással kapcsolatos kérdéseiben. Tájékoztatják a hozzájuk forduló választópolgárokat, jelölőszervezeteket az önkormányzati és nemzetiségi választásra vonatkozó jogszabályokról, a választójog gyakorlásához szükséges információkat adnak, például az átjelentkezéses vagy mozgóurnás szavazásról. Tájékoztatást adnak továbbá a választási eljárásban közreműködő szervekről és a jogorvoslati lehetőségekről.

A helyi választási információs szolgálatok címét és egyéb elérhetőségeit közzéteszik az NVI honlapján (https://www.valasztas.hu/elerhetosegek).
    

A központi visz-nél nem ritka a napi száz telefon, és a szolgálat napi 15-20 e-mailt tud megválaszolni.
    

A választópolgárok leggyakrabban a lakóhelyük szerinti szavazókör címéről érdeklődnek, amit a választás kitűzéséről szóló értesítő is tartalmaz, illetve bárki ellenőrizheti azt az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu oldalon (https://www.valasztas.hu/szavazohelyiseg-kereso_onk_2019). Sok érdeklődő a mozgóurna-igénylés szabályairól kérdezi a visz-t.  

A szolgálatot megkeresők jelentős része a nemzetiségi választásról kíván tájékozódni, az idei választásra ugyanis némileg módosultak a lebonyolítás szabályai, például a nemzetiségi szavazók nem külön szavazókörben adják le voksaikat, hanem ugyanabban a szavazókörben, ahol a polgármesterre és a képviselő-testület tagjaira szavaznak.

A nemzetiségi választás szavazólapjai a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében zöld színűek lesznek, és azokat a nemzetiség megnevezését tartalmazó zöld színű borítékba kell tenniük a választóknak. A visz arra is felhívja a nemzetiségi választásról érdeklődők figyelmét, hogy a zöld borítékot mindenképpen le kell zárnia a választónak, mert a lezáratlan borítékban lévő, valamint a borítékon kívül található szavazólapok érvénytelenek.
   

 A központi visz munkatársait az NVI Alkotmány utcai épületében személyesen is megkereshetik azok, akiknek kérdésük van a választással kapcsolatban. Az NVI választási információs szolgálata elektronikus leveleket is fogad a visz@nvi.hu e-mail-címen.

Forrás: MTI