A Fidesz bojkottálta az esztergomi válságülést

2011. november 9. 11:16 2011. nov. 9. 11:16

Nem jelent meg az esztergomi Fidesz-frakció tagjainak többsége szerda délelőtt a város független polgármestere által, a közvilágítás kikapcsolásának elkerülése érdekében összehívott rendkívüli képviselő-testületi ülésen, amely így határozatképtelen volt.



Tétényi Éva polgármester a teremben elmondta: 16 millió forintot kellene azonnal átutalni a szolgáltatást végző Tivi Kft.-nek, mert a társaság nyolc nappal ezelőtt közölte, hogy ellenkező esetben szombaton megkezdi a közvilágítás teljes kikapcsolását a városban. Hozzátette, hogy a teljes tartozás 131 millió forint, ennek jó része a korábbi városvezetés, Meggyes Tamás (Fidesz) polgármestersége idején keletkezett.
Tétényi Éva közölte: szeptember 15-én figyelmeztette a testületet, hogy a költségvetésben a közvilágításra az év végéig nem lesz elég a pénz, de akkor a Fidesz-frakció nem volt hajlandó tárgyalni a kérdésről. A helyzet azóta súlyosbodott, 17 intézményben elfogytak a működésre fordítható források és a közétkeztetést végző Hungast két héten belül leállíthatja a szolgáltatást; nekik 27 millióval tartozik az önkormányzat.

"Normális esetben a polgármester is dönthetne a költségvetési összegek átcsoportosításáról, de a Fidesz-frakció ettől a jogomtól megfosztott. Vagy elérem, hogy egy időre függesszék fel a világítás kikapcsolását, vagy az aljegyzővel megbeszélem, és ha kigazdálkodható, akkor közvetlen utasítást adok a pénz utalására, de akkor a frakció törvénytelenséggel fog vádolni" - mondta Tétényi Éva.

Az összejövetelen a Jobbik, az LMP és az MSZP képviselői mellett a tíztagú Fidesz-frakcióból ketten jelentek meg. Közülük Ivanov Mihály azt mondta: a frakció egy része dolgozik, a többiek bírósági tárgyaláson vannak. Pál György közölte, hogy a szerdai időpont nem számít rendes ülésnek, és az eredeti munkaterv szerint, péntek délelőttre kérik az ülés összehívását.

Tétényi Éva közölte: a Fidesz-frakció már hétfőn tudta, hogy szerdán ülés lesz, mivel hétfőn és kedden is közleményben tiltakoztak az ellen. A polgármester hozzátette, hogy pénteken előre tervezett külföldi úton vesz részt, ezért a lehető leghamarabbi időpontra hívta össze a testület ülését.

A Tivi Kft. ügyvezetője, Drága Bálint, az MTI kérdésére azt mondta, hogy még a nap folyamán ismerteti cége álláspontját az esztergomi közvilágítás szombatra tervezett kikapcsolásáról.

Forrás: Forrás: MTI