"A jövőnk egy kiló krumplit vagy egy fél disznót ér" - így tüntetett az ellenzék

2019. március 15. 18:34 2019. márc. 15. 18:34

A budapesti Szabad sajtó útján, az Erzsébet híd pesti oldalán gyűlt össze tüntetni március 15-én az ellenzék. A politikusok mellett szakszervezetisek és civilek is felszólaltak a rendezvényen, köztük Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője is, aki szerint az érdekvédelmi szervezetek folytatni fogják a küzdelmet.

Március 15-én délután három órától kezdőtött budapesten a Szabad sajtó útján, az Erzsébet híd pesti hídfőjétől nem messze az ellenzéki pártok - MSZP, DK, LMP, Jobbik, Párbeszéd, Liberálisok, Momentum Mozgalom - tüntetése. A közelben pedig a Mi Hazánk Mozgalom, a MIÉP (!) és a Független Kisgazdapárt (!!!) tartott megmozdulást.

Az Index és a Mérce helyszíni beszámolói szerint az eseményen pár ezer ember jelent meg, a beszédek sorát először a civilek, szakszervezeti képviselők kezdték meg.

Fiatalok, lakhatási válság

Elsőnek Deák Dániel egyetemi tanár szólalt fel, aki a szabadság és szövetség fontosságát hangsúlyozta, és kifejtette: a kettő egységét ma az országban "bátor polgárok civil politizálása".

A Város Mindenkié részéről felszólaló Fehér Tibor a kisgyermekes családok szétszakítása ellen szólalt fel. Mint elmondta, újfent kezdeményezni fogják a törvények megváltoztatását, hogy ne lehessen a kilakoltatott családokat szétszakítani. Arról is beszélt, hogy jelenleg lakhatási válság van az országban, magasak az albérletárak, az utcán élés büntetendő, miközben a lakhatás alapjog. Szerinte ezekre a problémákra közjogi megoldást kell találni.

A szakszervezetek folytatják a harcot

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője arról beszélt, hogy a szakszervezetek folytatni fogják a harcot, amely a rabszolgatörvény elleni tiltakozásokkal kapott nagyobb lendületet.

Sztrájkot, bérharcot, eredményesen jelen pillanatban Magyarországon csak a versenyszférában lehet tartani

- mondta el a Mérce cikke szerint Nagy.

Nagy Erzsébet szerint a közszolgálati dolgozók esetében más a helyzet, ott ugyanis a kormány korábban olyan fékeket épített be, amik miatt szinte lehetetlen, hogy például a tanárok munkabeszüntetéssel éljenek (csütörtök reggeli szolidaritási sztrájkukat az EMMI az utolsó pillanatban állíttatta le).

Mindenestre tovább folytatják a küzdelmet, valódi sztrájkra készülnek és május elején is részt vesznek majd a haragos tüntetésen, amit az MKKSZ szervez.

A fiatalok nem az elmúlt 30 évet építik tovább

Sipos Ferenc Norbert egyetemista arról beszélt, hogy

"a jövőnk egy kiló krumplit vagy egy fél disznót ér".

Hozzátette:

„Elegünk van abból, hogy a fiatalokat használják fel arra, hogy az elmúlt 30 év hibás politikáját dicsőítsék. Mi nem az elmúlt 30 évet építjük tovább, hanem változást követelünk"

- idézte a Mérce a felszólalót.

Ezután felolvasták a fiatalok 12 pontját:

  • demokráciát és jogállamot;
  • pártatlan közmédiát, a propagandamédia állami finanszírozásának beszüntetését;
  • független ügyészséget és bíróságokat;
  • a közvagyon gondos és jogszerű kezelését, a korrupt közszereplők felelősségrevonását;
  • igazságos közteherviselést, a szélsőséges jövedelmi különbségek felszámolását;
  • a tudomány, a kultúra, az oktatás szabadságát és támogatását, minőségi oktatást az egész országban;
  • méltányos bérezést és munkakörülményeket, a munkavállalói jogok kiszélesítését és érvényesítését;
  • széleskörű társadalmi egyeztetést az érintettekkel, valamint a szakmai, érdekvédelmi és civil szervezetekkel;
  • színvonalas egészségügyi ellátást mindenkinek;
  • létbiztonságot, lakhatást mindenkinek, és kiszámítható jövőt;
  • a klímaválsággal szembeni hatékony fellépést, természeti értékeink megőrzését és a környezetünk védelmét;
  • nemzetünk és az Európai Unió értékei melletti kiállást!
  • Lakatos Béla, Ács volt polgármestere a színpadon arról beszélt, hogy a romák minden háborúban vérrel bizonyították magyarságukat (1848-ban, 1956-ban), ezért sem kellene őket migránsozni.

    Összefogás

    Márky-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyik alapítója az összefogás szükségességéről szólt. Szerinte az utóbbi időben két részre szakadt az ország, ez pedig nem segíti a nemzetet. Az önkormányzati választás kapcsán elmondta, nem jöobb és baloldali emberekre van szükség, hanem "hiteles, tisztességes, önzetlen emberek kellenek", lehetőleg minél többen, és főképp olyanok, akik eddig nem politizáltak.

    Dobrev Klára, a DK európai parlamenti választás listavezetője, Gyurcsány Ferenc pártelnök felesége arról beszélt, hogy "aki ma hazafi, az lázad a Fidesz kormánya ellen." Megköszönte a sztrájkoló dolgozóknak is, hogy kiállnak saját és mások jogaiért a nehéz helyzetükben, majd elmondta, ősszel vissza kell foglalni a városokat és falvakat a Fidesztől, az EP-választáson pedig kisebbségbe kell tolni a kormánypártot. Dobrev klára ugyancsak kiemelte, hogy az őszi önkormányzati választáson összefogás kell az ellenzék között.

    Bojkott a köztévé ellen

    Hadháy Ákos független országgyűlési képviselő bojkottot hirdetett a köztévé ellen, és arról is beszélt, hogy sok beszéd helyett sok munka kell, az ellenzéknek pedig ősszel minden szavazókörbe kell delegálnia egy tagot.

    A köztévére visszatérve a következőt mondta még el:

    "Szánalmas balfaszok vagyunk, ha hagyjuk, hogy igazságtalanul gyalázzanak és alázzanak bennünket az adófizetők milliárdjaiból."

    Nemzeti egység, közös értékek

    Az LMP képviseletében Turcsán Szabolcs szólalt fel, aki szerint az ellenzék akkor lesz sikeres, ha minél sokszínűbb tud lenni. Kifejtette, pártja az élhető és fenntartható Magyaroroszágért dolgozik, amelynek első lépése a mostani kormány elzavarása. Ezen cél érdekében bárkivel együtt tudnak működni.

    Jakab Péter (Jobbik) szerint egyre inkább látszik, hogy nemzeti egység kezd születni a Fidesz ellen, de sokat kell még tenni a kormány leváltásáért, épp ezért nem szabad az ellenzéki pártoknak egymás ellen gyűlölködniük. Kijelentette, hogy olyan szabad országban akarnak élni az emberek, ahol az egyenlőség nem azt jelenti, hogy Orbán Viktor egyenlő az állammal.

    Kálló Dániel, az MSZP EP-listájának legfiatalabb jelöltje a fiatalokról beszélt, akik kiábrándultak ugyan, de érdekli őket a politika. Nem a politikából ábrándultak ki, hanem abból, ami ma az országban politizálás néven fut - magyarázta, és hozzátette, ez is ösztönzi a fiatalokat a kivándorlásra. Bősz Anett, a Liberálisok országgyűlési képviselője a jogállamiságot, jogbiztonságot kérte számon a Fideszen.

    A Momentum Mozgalom részéről Donáth Anna szólalt fel (ő a párt EP-listájának 2. jelöltje). Donáth szerint ahhoz, hogy egység legyen, előbb meg kell találnia az ellenzéknek a közös értékeket. ha ezek megvannak, akkor milliók állhatnak be mögéjük - de ezért együtt kell dolgozniuk, közösen - fogalmazott a politikus.

    Jávor Benedek (Párbeszéd EP-képviselője) a Mérce cikke szerint úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor egy "Moszkvától függő, köpcös helytartó". A politikus az európai alapelveket - szabadság, egyenlőség, testvériség, emberi méltóság és kölcsönös tisztelet - emlegette, szerinte ezekért kell kiállni, ezekért kell harcolni itthon.

    A beszédek után az ellenzéki képviselők és a tömegből több százan a Kossuth térre indultak, hogy a Parlament falára is kitűzzék az ellenzékiek kiáltványát. A Parlamentnél nagy volt a rendőri készültség az Index szerint, ám az országház előtti tér negyede telt csak meg a tüntetőkkel. Az ellenzéki képviselők kifüggesztették a 8 pontot tartalmazó kiáltványukat az épületre, a tömeg meg szép lassan feloszlott.