Amit a kormány a svédekkel művel, az hazaárulás

2023. március 19. 15:25 2023. márc. 19. 15:25

A Fidesz berágott Svédországra: a finnek NATO-csatlakozásáról hamarosan döntenek, de a svédek ügyét csak egy későbbi időpontban tárgyalja a magyar parlament. Különös egybeesés, hogy a halasztásról Orbán Viktor törökországi kiruccanása után döntöttek.

Már önmagában is kínos, hogy a Fidesz az utolsók között szavazná meg a két ország NATO-csatlakozását az pedig kifejezetten szégyen, hogy Orbán, Szijjártó és csatolt részeik épp a svédeket oktatják ki demokráciából és szuverenitásból.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebookon jelentette be, hogy a Fidesz-frakció döntött Finnország NATO-csatlakozásának támogatásáról, mégpedig oly módon, hogy „az erről szóló parlamenti szavazást március 27-ére előrehozzuk, azon egységesen igennel fogunk voksolni." Azt nem részletezte, hogy eddig miért nem tudtak sort keríteni a ratifikálásra, mint ahogyan arról sem írt a bejegyzésben, hogy a svédek miért lettek mostohagyerekek a finnekhez képest. Arról viszont megemlékezett, hogy a magyar országgyűlés szuverén, „ezért semmiféle nyomásgyakorlást nem fogadunk el sem külföldről, sem külföldi megrendelésre dolgozó magyar baloldali politikusoktól, sem NGO-któl, sem a médiától arra vonatkozóan, hogy a parlament mikor, milyen ütemben, milyen ügyeket tárgyaljon, azokról mely napokon szavazzon." 

Kocsis mélyen hallgatott arról, hogy mi a helyzet Erdogan és Putyin nyomásgyakorlásával. Nyilván tőlük sem fogadnak el semmiféle pressziót, visszautasítanák, ha a két északi ország NATO-tagságának kapcsán Putyin ráncolná a homlokát és összevonná a szemöldökét. A magyar külpolitika annyira szuverén, hogy Orbán Viktor néhány héttel ezelőtt mindenkit megnyugtatott: az oroszoknak nincs bajuk Magyarország NATO-tagságával. Fellélegezhetünk tehát, úgy is, mint szuverén ország: Putyin egyelőre nem követeli Orbántól, hogy léptesse ki Magyarországot a NATO-ból, beéri azzal is, ha ameddig csak lehet, akadályozzuk a svédek és a finnek belépését. Ha Magyarország elítélné, és a törökökhöz hasonlóan terroristának nevezné a kurdokat, Orbán török barátjának, Erdogannak ez ellen sem volna kifogása, mint ahogy Putyin is egyetértőleg bólogat, ahányszor csak azt hallja, hogy a magyarok békét akarnak. Ha a magyar külügy felszólítaná az orosz elnököt, hogy csapatait haladéktalanul vonja ki a független Ukrajna megszállt területeiről, az már nem tetszene Putyinnak, de hát a parlament szuverenitására büszke Kocsis Máté erről egyetlen kukkot sem írt. 

Finnország tehát már jó, Svédország még rossz. Ennyi – mondhatnánk a Fidesz egyik alapítójának és meghatározó gondolkodójának stílusában. A magyar kormánypárt ugyan nem mondja meg, hogy mi a bajuk a svédekkel, de bizonyára arról van szó, hogy a sajtójuk rendszeresen bírálja a magyar kormányt, és ezzel nagyon megbánthatták Orbán Viktort. 

Lehet sopánkodni, mi több, ironizálni azon, ami a svédek és a finnek NATO-csatlakozása körül történik, nevezhetjük szomorújátéknak, vagy éppen rosszul elsült bohóctréfának Kocsis Máté és a Fidesz szégyenletes szereplését. A helyzet azonban ennél komolyabb: amit az urak most tesznek – pontosabban nem tesznek – az idegen (értsd: nem magyar, hanem török és orosz) érdekek kiszolgálása. Ez pedig, nincs rá jobb kifejezés: hazaárulás.

 

Forrás: hirklikk.hu