Átvállalt bérfizetés, továbbképzések, vállalkozási hitelek - bővebb információk a gazdaságvédelmi programról

2020. április 7. 12:06 2020. ápr. 7. 12:06

Az Orbán Viktor által hétfőn bejelentett újabb gazdaságvédelmi intézkedésekről számolt be bővebben kedden délelőtt az állami tévében Palkovics László innovációs miniszter. Az elkövetkező hónapokban digitális továbbképzéseket indítanak, a csökkentett munkaidőben dolgozóknál 3 hónapra az állam átvállalja a bér 70 százlaékát, 75 ezer egyetemi hallgatónál elengedik a nyelvvizsgakövetelményt, rengeteg hitelt és állami garancia-programokat is indítanak.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tartott bejelentést a köztévén április 7-én, kedden délelőtt, amelyben az Orbán Viktor által hétfőn bejelentett új gazdaságvédelmi lépéseket bontotta ki bővebben. 

Mint elmondta, a migrációs válság után most vírusválság van, ezt háborús helyzethez hasonlította. Egy krízis lehetőséget is jelent arra, hogy máshogy végezze az eddigi munkáját - tette hozzá. 

Mint kiemelte, új gazdaságvédelmi költségvetést dolgoznak ki, nem növelik a kitettséget, nem akarnak külföldről segítséget kérni, ezért átcsoportosítanak a költségvetésben. Fontos a munkahelyek védelme, nem a segélyekben hisznek, hanem a támogatásokban. A munkahelyek védelmével a családokat és a magyar gazdaságot védik - magyarázta.

A gazdaságvédelmi intézkedésekről röviden (ehhez segítségül hívtuk az Index percről-percre cikkét is):

  • A kormány 3 hónapra 70 százalékban, "igazságos plafonig" átvállalja a rövidített munkaidőben dolgozók kapcsán. A miniszter azt is hozzátette, szeretnék, ha a munkavállalók nem maradnának otthon, állásidőben.
  • A kutatás-fejlesztés iparágakban dolgozóknál az állam 40 százalékos bértámogatást ad.
  • 2020. június 1-től a szociális hozzájárulási adót (szochó) 2 százalékkal csökkentik
  • Többfajta adómérséklést, könnyítést is bevezetnek azoknak, akik valamilyen adóügyet, hátralékot nem tudtak rendezni. Egy vállalkozási portált is beindítottak az adminisztráció egyszerűsítésére.
  • A fizetés nélküli szabadságon lévők után is járni fog a Tb (vagyis ezt nem kell fizetniük azoknak, akik ilyen szabadságon vannak).

Át- és továbbképzések, egyetemi hallgatók

  • Online át- és továbbképzéseket indítanak az otthon maradtaknak, vagy azoknak, akik elvesztették a munkájukat, például informatikai téren. A tandíjat 95 százalékban az állam állja, de lesz 0 százalékos felnőttképzési hitel, és a diákoknak egyszeri, 500 ezer forintos, ugyancsak 0 százalékos kamatozású diákhitel is. Utóbbit a Diákhitel Központnál lehet igényelni.
  • 75 ezer hallgatónál eltekintenek a nyelvvizsga-követelményektől, és anélkül megkapják a diplomát. (Ezzel kapcsolatban a Pécsi STOP megkereste a PTE-t is több kérdéssel, amint válazolnak, jelentkezünk - a szerk.)

Turizmus, egészségipar támogatása

  • Az állam támogatni fogja a turizmust, a kreatív ipart, a egészségipart, a mezőgazdaságot, logisztikát, és még sok más kiemeltnek számító ágazatot. Ezeknél az iparágaknál beruházási támogatások, kedvező hitelek, adócsökkentések várhatóak.
  • A turizmus kapcsán felfüggesztik az idegenforgalmi adót az év végéig. A vendéglátóipari egységek felújítási támogatást kapnak, maga a turizmus pedig 600 milliárd forintos támogatásban részesülhet. Június 30-ig 4 százalékra csökken a SZÉP Kártya szociális hozzájárulási adója, és emelik a keretösszegeket is. 
  • Egészségipart nagyobb mértékben támogatja az állam, az innen származó eszközöket szeretnék nagyobb arányban látni a magyar kórházakban. A hazai gyógyszeripart is nagyobb mértékben fogják támogatni, létrehozzák az Egészségipari Innovációs Ügynökséget. Emellett pedig támogatást biztosítanak az egyetemek és privát kutatóintézetek számára is az egészégügyi kutatásokhoz.

Vállalkozások, családvédelem

Palkovics miniszter a vállalkozásokra is kitért a bejelentésében, itt is több támogatást jelentett be, és a hazai gazdaság motorjának nevezte a vállalkozásokat. 

  • Hitelgaranciás tőkeprogramokat indít az állam a likviditás biztosítására, ez a makro-, kis- és középvállalkozásoknak, nagyvállalatoknak is elérhető lesz. A cél a munkaadók csődbemenetelének megelőzése. 2000 milliárd forintos értékben lesznek hitelek, 500 milliárd forintos értékben lesz állami garancia. Lesz restrukturálási és tranzakciós részalap is.
  • Családvédelem: 13. havi nyugdíj visszaépítése (ami igazából 53. heti nyugdíj, erről bővebben itt írtunk), erre 280 milliárd forintot szán az állam . A gyod-ot  (gyermekek otthongondozási díja) is meghosszabbítják, a családi pótlékot is (a veszélyhelyzet végéig). Folytatódik a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye is.

 

Palkovics László miniszter a bejelentése végén elmondta, a gazdaságvédelemre a GDP 18-20 százalékát szánják, de ez növekedhet is.

Forrás: Pécsi STOP/Index