Ausztriában ismét meghosszabbítják a teljes zárlatot

2021. január 17. 20:38 2021. jan. 17. 20:38

Ausztriában másodszor is meghosszabbítják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó teljes zárlatot – jelentette be Sebastian Kurz kancellár vasárnap.

A karácsony után, december 26-tól bevezetett zárlatot eredetileg január 18-ig tervezték, majd 25-ig meghosszabbították. A mostani döntés alapján február 8-ig tart az országos karantén Ausztriában. Ennek elsődleges célja, hogy megelőzzék a koronavírus brit mutációjának robbanásszerű terjedését. Eddig öt fertőzött esetében azonosították a brit vírust, további száz gyanús esetet még vizsgálnak.

„A csökkenő járványügyi adatok ellenére, még lejjebb kell szorítani a számokat, mielőtt a brit mutáció agresszívebb terjedése ellehetetlenítené az egészségügyi rendszert” – magyarázta a döntést a kancellár. Hozzátette: reményei szerint április végéig – de amennyiben az AstraZeneca vakcinája is megkapja az engedélyt, még hamarabb, március végéig – sikerül beoltani a lakosság 65 éven felüli, legveszélyeztetettebb rétegét.

Az elsődleges cél jelenleg a napi új megbetegedések számának leszorítása 700 alá, illetve a fertőzési ráta 0,8 százalékra csökkentése, így elkerülhető a kórházak és az intenzív osztályok túlterhelése.

A kormányfő negatív példaként említette az olaszországi Dél-Tirolt, ahol a zárlat után, november végén tíz napra újranyitottak, majd újfent el kellett rendelni a teljes zárlatot. „Ennek így semmi értelme, bezárunk, kinyitunk, újra bezárunk. Ezért is döntöttünk inkább a zárlat meghosszabbításáról” – hangsúlyozta Kurz.

Az új rendelkezés értelmében Ausztriában február 8-ig biztosan marad az egész napos kijárási korlátozás, zárva maradnak – az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletek és gyógyszertárak kivételével – a kereskedelmi egységek, a kulturális és sportlétesítmények, a közeli testi kontaktust igénylő szolgáltatók, és az iskolák is maradnak a távoktatásnál. A szállodák, éttermek és bárok még tovább lesznek zárva, előreláthatólag február végéig.

A másfél méteres távolságtartás előírt mértéke ezentúl 2 méter lesz, és január 25-től a szokásos, egyszerűbb maszkok helyett a tömegközlekedésben és a boltokban kötelező lesz a hatásosabb FFP2-es maszkok viselése. Ezeket a maszkokat a kereskedőknek önköltségi áron kell árusítaniuk, illetve a rossz anyagi helyzetű rétegeknek ingyen bocsátják majd rendelkezésre.

A kormány továbbra is támogatja a rövidített munkaidőt, és – ahol csak lehetséges – az otthonról történő munkavégzést.

A sí- és korcsolyapályák – minden kritika ellenére – továbbra is nyitva tarthatnak a szigorú járványvédelmi intézkedések betartása és ezek még szigorúbb ellenőrzése mellett.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1267 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 393 ezer 778 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1963, az intenzív kezelésre szorulók 328-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 29-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7082-re emelkedett.

Forrás: MTI