Az ellenzék nemet mond az egyetemek átszervezésére

2021. április 9. 16:00 2021. ápr. 9. 16:00

Az ellenzék közösen utasítja el az egyetemek – általa hatalomátmentésnek tekintett – alapítványokba szervezését – hangoztatták ellenzéki pártok képviselői pénteken online sajtótájékoztatón.

Arató Gergely (DK) arról beszélt: az átalakítás egyik célja a pénzügyi hatalom megszerzése, hiszen 6 ezer milliárdos uniós támogatás érkezik a felsőoktatásba a következő években; ezt osztogatnák a mostani kormányoldal embereivel feltöltött kuratóriumokon keresztül közbeszerzéseken.

Kapcsolódó: Modellváltás PTE: 29 igennel megszavazták a javaslatot

Brenner Koloman (Jobbik) minden magyar polgár jóléte és szabadsága elleni merényletnek, Keresztes László Lóránt (LMP) a felsőoktatás és egyúttal az érintett nagyvárosok, régiók elleni támadásnak nevezte az átalakítást.

Nem egyszerűen tiltakozunk, hanem más Magyarországot, más felsőoktatást akarunk: szabad, színvonalas, jó minőségű, autonóm egyetemeket – fogalmazott Hiller István (MSZP).

Mellár Tamás (Párbeszéd) annak a véleményének adott hangot: nincs szó átfogó reformról, csak a káderek elhelyezéséről, az egyetemi vagyonok „lehúzásáról".

Tóth Endre (Momentum) szomorúnak nevezte az „egyetemkisajátítást".

 

Forrás: MTI/Hírklikk