Az ellenzék szerint a Fidesz újhorthysta rendszert épít

2019. november 16. 13:17 2019. nov. 16. 13:17

Több ellenzéki politikus tartott november 16-án sajtótájékoztatót a budapesti Szent Gellért téren, mivel a Mi Hazánk szélsőjobboldali párt Horthy Miklós 100 évvel ezelőtti bevonulására emlékezve kíván masírozni Újbudán. Az ellenzékiek szerint egyre több a hasonlóság Horthy és Orbán rendszere között.

Az újhorthyzmus írmagját is ki kell irtani, és tiltakozni kell az ellen, hogy a Mi Hazánk Mozgalom Horthy Miklós budapesti bevonulásának századik évfordulóján "masírozik" Újbudán - jelentették ki az MSZP, a Párbeszéd és a DK politikusai szombaton a fővárosi Szent Gellért téren.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke kiemelte: ha 2022-ben a köztársaságpártiak bizalmat kapnak Magyarországon, akkor a vörösterror áldozatainak emlékműve mellé azonnali hatállyal felállítják a fehérterror áldozatainak emlékművét is.

"Horthy elutasította a köztársaságot, a demokráciát, és regnálása alatt végig Budapest-ellenes politikát folytatott. Olyan rendszert hozott létre, amelyet Orbán Viktor és a Fidesz ma vállaltan példának és mintának tekint, és amely egyre inkább hasonlít a mai Magyarország világára"

- közölte.

A sajtótájékoztatóról készült élő videó:

Úgy fogalmazott, a Horthy-rendszer az antiszemitizmust a hivatalos állami politika szintjére emelte, és kizárta a politikai váltógazdaságot, az Orbán-rendszerben pedig "sorosoznak" és törvényt alkotnak annak érdekében, hogy az ellenzéki képviselők ne emelhessék fel érdemben a szavukat a parlamentben.

Horthy bevonulás a a korabeli filmhíradón, az egyetlen fenmmaradt kópiát a 100 éves évforduló alkalmából a Magyar Nemzeti Filmarchívum javította és rekonstruálta az eredeti sorrendet az Index cikke szerint:

Kunhalmi Ágnes arra is kitért, hogy Horthy háborúba vezette az országot, Orbán néhány napja pedig azt mondta, 2026-ra a magyar honvédség képes lesz egy helyi háború megvívására.

"Akik ma azt állítják, hogy az önkormányzati választások eredményeképpen Budapest ismét vörös rongyokba öltözött, azok semmibe veszik a választók akaratát, és szembeszállnak a demokrácia minden elemével"

- mondta az MSZP politikusa.

Molnár Zsolt, a szocialisták budapesti elnöke hangsúlyozta: amíg

"a Fidesz és szövetségese, a Mi Hazánk Mozgalom újhorthysta társadalmat épít",

az MSZP és ellenzéki partnerei 2022-ben vissza akarják vezetni az országot európai, demokratikus, szociáldemokrata hagyományaihoz.

Gréczy Zsolt, a DK országgyűlési képviselője Horthy Miklós bűnösségét hangsúlyozta, hozzátéve: rendszere meggyilkolt nagy művészeket, elüldözött tudósokat, megalkotta a világ első zsidótörvényét, kétszázezer magyart küldött a halálba a Don-kanyarban.

"Az a feladatunk, hogy 2022-re a horthyzmus írmagját is kiirtsuk"

- közölte.

Barabás Richárd, Újbuda alpolgármestere, a Párbeszéd szóvivője úgy fogalmazott: a "nácik" szombaton Újbuda kulturális főutcáján kívánnak egy ordas eszme mellett kiállva vonulni.

Forrás: Pécsi STOP/MTI