Az első lövés joga

2022. június 25. 07:00 2022. jún. 25. 07:00

Igazi nagyágyúkat vetett be a Fidesz a héten, hogy határozati javaslatot fogadjon el a magyar parlament. Az ötlet lényege, hogy a magyar képviselők úgy látják: elérkezett az ideje, hogy az unió feloszlassa parlamentjét, és más alapokra helyezze az együttműködést. Amúgy ezt a szót, hogy együttműködés – csak hogy tudja az olvasó –, félve írtam le, mert pont az a lényege ennek az ötlethalmaznak, hogy megszüntesse azt, amiért az EU létrejött, azaz végre delegálhassanak képviselőket Brüsszelbe, persze a nemzeti kormányok, és ne kelljen bíbelődni holmi választásokkal.

Tehát nagyágyúk – írtam az elején –, és tényleg, íme a névsor: Kövér László, Semjén Zsolt, Kocsis Máté, Simicskó István... Itt tehát már szükségesnek tartották Semjén Zsolt – amúgy definíció szerint miniszterelnök-helyettes – mellett felsorakoztatni Kövér Lászlót is és még két frakcióvezetőt; az országgyűlés elnöke mégiscsak olyan notabilitás, akit Brüsszelben is illik komolyan venni. A határozati javaslatot a magyar országgyűlés majd rendesen el fogja fogadni, efelől semmi kétség nem lehet. Nagy eséllyel a 135 Fidesz – és KDNP-hez sorolt – politikus mellett a derék szésőjobbos mihazánkosok is felsorakoznak majd, de az is lehet, hogy őket most másra fogja kérni a kormánypárt. 

A javaslatcsomag, amelynek részleteire még visszatérünk, annak apropóján készült, hogy tavaly március óta zajlik egy konferencia, amely Európa jövőjével foglalkozik, foglalkozott, és ezen tanácskozások rezüméjeként született a javaslat. Bevallom: fogalmam sincs, hogy e megbeszéléseken kik vettek részt, kapott-e szót például ellenzéki politikus, illetve abba az összefoglalóba, amelyet most ez a parlamenti határozati javaslat tartalmaz, bekerült-e olyan ötlet, amely mondjuk nem fideszestől – értsd: nem Orbán Viktortól – származik. Ugye, nem vállalunk nagy kockázatot, ha azt feltételezzük, hogy a végeredménynek köze nincs semmilyen ellenzéki politikushoz, elemzőhöz, az színtisztán a kormányfő elképzeléseit tükrözi. Azokról pedig régóta tudjuk, hogy igencsak messze állnak az unió fősodrától; éppenséggel azt állítja, hiszi a magyar miniszterelnök, hogy egyedül ő képviseli a helyes irányt. 

És azért álljunk meg itt egy pillanatra: vajon tényleg feltételezhetjük-e, hogy Orbán Viktor nem látja világosan a saját helyét, hogy valóban betölti a fejét az a fantáziavilág, amely minden körülmények között az ő igazáról szól. Nyilván nem tarthatjuk ezt róla, ha így tennénk, akkor megkérdőjeleznénk a képességeit, márpedig ilyet mi nem teszünk. Nem hisszük, hogy Orbán ne látna világosan, ne gondolkodna logikusan, és ne tudná, hogy egy ilyen javaslat-cunamival semmire sem fog menni, szinte mindenki hátat fog neki fordítani. De ha ezt állítjuk a mi miniszterelnökünkről – és ezt állítjuk –, akkor muszáj feltenni a kérdést: akkor miért csinálja. Miért vállalja a pofozógép szerepét? 

Hát ez az. Pontosan tudja, hogy Európában nem pofoznak. Nem viselkednek úgy, nem használnak olyan szavakat, mint például a Ryanair vezérigazgatója, nem hülyéznek, nem idiótáznak. Már csak azért sem teszik, mert jól tudják: Orbánnak van egy szavazata. Méghozzá egy olyan szavazata, amellyel mindent meg tud akadályozni, ezt a fegyvert úgy hívják, hogy vétó, és ő nem fél ezt a fegyvert használni is. És az olyan az embert, aki fegyverrel a kezében közlekedik, illik komolyan venni, sőt, egy kicsit félni tőle. És Orbán ehhez a fegyverhez használja – egyelőre ugyan vaktöltényként, de mégis fenyegetően – az országgyűlési határozatot. Azt a határozatot, amely az európai demokráciát akarja megvédeni az unióval szemben, és amely úgy fogalmaz, hogy „törölni kell az egyre szorosabb egység célkitűzését a nemzeti szabadság kiteljesedése érdekében”. Mert: „az európai demokráciát ki kell vezetni a zsákutcából, ahová az Európai Parlament kormányozta”. Azt is állítja ez a határozat, hogy az EP „csak saját párt-, ideológiai és intézményi érdekeit képviseli”.

Nem csak azért tettem idézőjelbe a fenti mondatot, mert valóban ez szerepel a határozati javaslatban, hanem azért is, nehogy azt higgye bárki, hogy ezek a sorok a magyar viszonyokról szólnak. Mert bizony elképzelhetőnek tartom, hogy akadnak olyanok, akik elolvasván ezen mondatokat, azonosítanák azokat a hazai viszonyokkal. Bizony vagyunk néhányan, akik azt hiszik, hogy a Fidesz, itthon, csakis saját párt-, ideológiai és intézményei érdekeit képviseli. Igen, úgy látjuk, hogy Magyarországon minden fontos intézmény a Fidesz kezébe került, hogy kizárólag saját pártérdekei érvényesülnek minden szinten, és azt is hozzátenném, hogy a saját ideológiája is. Ez utóbbi azonban nem lenne igaz, hiszen a Fidesz – nyugodtan kijelenthetjük – nem ragaszkodik a saját ideológiájához, már csak azért sem, mert az – tapasztalhattuk – meglehetősen elasztikus anyagból készült. Hogy finoman fogalmazzak. 

Szóval, akkor mit akar Orbán ezzel az elaborátummal? Miért fontos neki, hogy vesztesként vonuljon le a pástról? Hiszen elég egyértelmű, hogy a magyar parlament határozati javaslata nem érhet célba Brüsszelben. És mégis: a látszat az, hogy egy komoly politikus javaslatáról van szó, aki mögött ott áll egy ország, egy kicsi ország, de ország, és aki tízmillió ember döntését lobogtatja az európaiak előtt, és tízmillió ember akaratát nem lehet csak úgy lesöpörni. Ez az a fegyver, amelyről fentebb beszéltem, és amely fegyver akár el is sülhet egyszer. Hogy az európai szélsőjobb kezében? Lehet. De az már Orbánt nem fogja érdekelni. Egyelőre az első lövés jogát akarja kivívni.

Forrás: hirklikk.hu