Az EU szerint is nagy a baj a magyar nyugdíjrendszerrel

2020. március 1. 08:29 2020. márc. 1. 08:29

A magyarországi nyugdíjrendszer a jövőben növeli az egyenlőtlenséget az idősek között - állapítja meg az Európai Bizottság friss országjelentése, amely külön kitér erre a problémára.

Eszerint a szélesedő jövedelmi egyenlőtlenségek hozzájárulnak a közkiadásokkal kapcsolatos fenntarthatósági problémákhoz. Ezen egyenlőtlenségek megszüntetése pedig általában többletkiadásokkal jár.

Magyarországon az elmúlt években a nyugdíjak évente átlagosan 2,8 százalékkal nőttek, miközben a béremelkedés az elmúlt öt évben átlagosan évi 9,2 százalék volt. Emiatt az átlagnyugdíj és a nettó átlagbér arányaként kifejezett helyettesítési ráta a 2015-ös 67 százalékról 2019-ben 53 százalékra eset vissza.

A brüsszeli szakértők elemzése megállapítja, hogy a 2021-ben nyugdíjba vonulók nominális nyugdíja 35 százalékkal magasabb lesz, mint azoké a nyugdíjasoké, akik ugyanolyan életpályát követően öt évvel korábban mentek nyugdíjba. 

Ráadásul az elmúlt években végrehajtott intézkedések hatására az egyenlőtlenségek várhatóan tovább nőnek. Még 2011-ben vezették be az egykulcsos jövedelemadót. Ennek hatására csökkent az alacsony keresettel rendelkezők nettó jövedelme, miközben a magas keresetűeké emelkedett. A szélesedő bérszakadék tükröződik a nyugdíjakban, mivel a nyugellátás alapját a nettó bér jelenti.

Az MSZP 6.5 százalékos nyugdíjemelést javasol

A szocialisták úgy vélik, olyan nyugdíjszámítás kell, ami követi a gazdasági növekedést, valamint a bérek és az árak változásait. A magyar nyugdíjasoknak – az MSZP javaslata szerint – a vegyes indexálás alapján, 6,5 százalékkal nőne a járandóságuk, szemben a jelenlegi, a Fidesz által nagy kegyesen adott 2,8 százalékos emeléssel, amelynél jóval magasabb az infláció. Ez egy átlagos nyugdíjjal számolva, közel 10 ezer forintos emelkedést jelentene.

Forrás: hirklikk.hu