Az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerül a felsőoktatás

2019. augusztus 23. 14:13 2019. aug. 23. 14:13

A kormány úgy döntött, hogy a felsőoktatás irányítása az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) kerül - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

    Kiemelte: a kormány szerint így lesznek biztosítottak a kutatás és innováció hatékony irányításának feltételei. Mindenki egyetértett abban, hogy jobb, ha egy kézben van a felsőoktatás irányítása, és több érv szól amellett, hogy oda kerüljön, ahol a kutatás-fejlesztés és az innováció van - mondta Gulyás Gergely. A felsőoktatást továbbra is Bódis József államtitkár irányítja - közölte.

A felsőoktatással kapcsolatban a miniszter azt mondta: a Corvinus-egyetem modellje próba, de vannak korlátai annak, hogy mennyiben alkalmazható az más intézményeknél. A kormány vizsgálta, hogy szükség van-e modellváltásra a felsőoktatásban - fűzte hozzá.

Gulyás Gergely elmondta: a közoktatási területet megerősítik azáltal, hogy Maruzsa Zoltán államtitkári rangban fogja felügyelni. Az aktuális komoly feladatok indokolják, hogy a közoktatást ismét államtitkár felügyelje - közölte. Ezek a változások legkésőbb szeptember 1-jén életbe lépnek - tette hozzá.
 

A további személyi változásokról szólva kifejtette: Schanda Tamás európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár lesz az ITM parlamenti államtitkára, Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár lesz, Boros Anita pedig az építésgazdasági és infrastrukturális államtitkárságot vezeti majd az ITM-ben.


    Azt is közölte, hogy Káel Csaba, a Művészetek Palotája (Müpa) vezérigazgatója lesz az új filmügyi kormánybiztos szeptember 1-jétől.


     Gulyás Gergely azt mondta, Káel Csaba alkalmas arra, hogy eleget tegyen a kormánybiztosi feladatok ellátásának a Müpa vezetése mellett is, és megfelelő válaszokat adjon azokra a kritikákra, amelyek például a történelmi filmek készítésének hiányával kapcsolatban merültek fel.


    A miniszter úgy fogalmazott, hogy a filmügyekben Andy Vajna halálával keletkezett űrt próbálják most betölteni. Kérdésre kijelentette: nem várható kormányalakítás.
    

Gulyás Gergely az önkormányzati választásról elmondta: meg lenne lepve, ha "fehér kesztyűben vívott küzdelmek jellemeznék" az önkormányzati választásokat, hiszen sok álhír merült fel eddig is az ellenzéki oldalon. 
    Bár az önkormányzati választásnak van aktuálpolitikai értelmezése is, alapvetően arról szól, hogy a helyi közösségek igyekeznek megtalálni a legalkalmasabb vezetőket, és sokszor a pártpreferenciáktól eltérő döntést hoznak - közölte.


    A miniszter emlékeztetett: Magyarország elnyerte a lehetőséget, hogy 2022-ben férfi kézilabda Európa-bajnokságot rendezzen, ezért nagy rendezvénycsarnokot építenek, ami Budapestnek is előnyös lesz. 
    

Folyamatban van a közbeszerzési eljárás, a jövő héten érkeznek be az ajánlatok. A fővállalkozói szerződés összege csak 100 milliárd forint lehet - jelentette ki. Megjegyezte: a csarnoknak legalább 20 ezer ember befogadására kell alkalmasnak lennie.

Forrás: MTI