Az MNB-re nem vonatkozik a 18 fokos fűtési határ

2022. szeptember 21. 14:31 2022. szept. 21. 14:31

Az Alaptörvény biztosítja a jegybank függetlenségét – egyebek mellett ezt írta az MNB, amikor megkérdezték őket, miért nem vonatkozik rájuk a 18 fokos fűtési szabály.

Még a hétfő éjszakai Magyar Közlönyben jelent meg az „egyes intézmények veszélyhelyzeti működéséről szóló” 353/2022. (IX. 19.) kormányrendelet, ebben szúrta ki a Telex az MNB-t mentesítő passzust, aminek tényét kérdésükre a jegybank megerősítette.

Ők nem fogadhatnak el utasításokat a kormánytól, ezért nem vettek részt a fűtési rendelet megalkotásában sem, „az érintett kormányrendelet hatálya nem terjed ki a jegybankra” – írták a portálnak küldött válaszukban.

Kérdezték azt is, hogy a jegybanknál hány Celsius-fokos léghőmérsékletet terveznek a fűtési szezonban, és ezzel mennyi fűtési energiát spórolnának meg az előző évhez képest, illetve azt, hogy az MNB-re is kiterjed-e a 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentési kormányzati elvárás. Előbbi kérdésre számokat nem közöltek, és utóbbira sem adtak egyértelmű választ.

A válaszukban csak az áll, hogy az MNB „természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű feladatai ellátását a legoptimálisabb energiafelhasználás mellett teljesítse”, illetve az, hogy „az MNB önkéntesen saját energiahatékonysági- és takarékossági programot alakított ki és működtet”.

Forrás: Telex

Címlapkép: Illusztráció, Freepik