Az MSZP is benyújtott egy tervezetet, ők június végéig hosszabbítanák csak meg a különleges jogrendet

2020. március 23. 13:45 2020. márc. 23. 13:45

Törvénytervezetet nyújtott be az MSZP a Fidesz felhatalmazási törvényéhez. A szocialisták javaslata az, hogy a különleges jogrend június végéig maradjon fenn, utána viszont az országgyűlésnek kell dönteni a meghosszabbításáról, nem pedig korlátlan végű lenne, mint ahogy azt a Fidesz elképzelte.

Az MSZP március 23-án, hétfőn jelezte egy Facebook-posztban, hogy törvénytervezetet nyújtottak be annak kapcsán, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter által pénteken benyújtotta a felhatalmazási törvénytervezetet. Ez a tervezet a jelenlegi különleges jogrendet hosszabbítaná meg (mert az most csak 15 napra szól), de nyitott véggel, vagyis a kormány határozná meg, hogy mikor van vége az általa kihirdetett veszélyhelyzetnek, amely hatálya alatt nagyobb jogosítványokkal rendelkezik és az országgyűlés nélkül rendeletekkel kormányozhat Orbán Viktor.

Hogy mi is ez a törvény és miért nem akarja jelen formájában elfogadni az ellenzék, arról ebben a cikkben lehet bővebben olvasni:

A párt a Facebook-bejegyzésben úgy fogalmaz, hogy a tervezetük (mely "A koronavírus elleni védekezés érdekében a veszélyhelyzetben bevezetett rendkívüli intézkedések megerősítéséről és hatályának meghosszabbításáról" címet viseli) a meghozott intézkedések hatályát június 30-ig hosszabbítaná meg. 

Vagyis a kormány csak 3 hónapig, és nem korlátlan ideig kapna többlet-jogosítványokat különféle intézkedések megtételére, ráadásul a hosszabbításról az országgyűlésnek kellene döntést hoznia.

 

Az esetleges akadályoztatás miatt az MSZP a javaslatában lehetővé tenné a távszavazást az országgyűlési képviselőknek (mert hogy ezzel már több országban, például Romániában is éltek már).

A szocialista párt emellett továbbra is fenntartja az 5 pontos védelmi csomagjukban megfogalmazott javaslataikat:

Forrás: Pécsi STOP