Az MSZP megduplázná a 13 éve változatlan családi pótlékot

2021. április 21. 15:17 2021. ápr. 21. 15:17

A családok megélhetésének biztosítását és a nők hátrányos helyzetének megszüntetését nevezte az MSZP előválasztási programja hangsúlyos elemeinek az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdán.

Gurmai Zita az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a stabil társadalom alapja a családok biztos megélhetése, amihez növelni kell a családtámogatástokat és biztosítani kell ezek értékállóságát.

Közölte, azt akarják, hogy a 13 éve változatlan családi pótlék emelkedjen a duplájára, hogy az alacsony jövedelmű, adókedvezményre jogosult családok kapjanak kiegészítő családi pótlékot.


 

Hozzátette: megtartanák a gyermekek után járó adókedvezményt, a négy- vagy több gyermekes anyák kedvezményét, valamint a 25 évnél fiatalabbak és az első házasok kedvezményét.

Elmondta, a gyes és a gyet összegének radikális emelésére van szükség, továbbá az összes családtámogatási juttatás értékállóságát törvényben kell biztosítani.

Kötelezővé tennék a gyes „apahónapjait", hogy ezzel is segítsék a nők munkába történő visszatérését, a férfiak háztartáson belüli nagyobb szerepvállalását – mondta.

Gurmai Zita leszögezte: ugyanazért a munkáért a nőknek ugyanannyi fizetést kell kapniuk, mint a férfiaknak.

Kifejtette: az Eurostat adatai szerint Magyarországon a nők bruttó órabére átlagosan 11,2 százalékkal kevesebb, mint a férfiaké, a különbség munkaidőben számolva azt jelenti: a nők minden évben több mint egy hónapig ingyen dolgoznak.

Hozzátette: az MSZP tervei szerint a nők negyven év munkaviszony után továbbra is nyugdíjba mehetnek.

Közölte, terveik szerint a közszférában – választhatóan – felfelé is rugalmas lenne a nyugdíjba vonulás időpontja és bizonyos állami alkalmazottak – például orvosok, tanárok – a nyugdíj mellett is dolgozhatnának.

Kitért arra, hogy az MSZP szerint a megélhetés támogatása is életmentés, ezért az előválasztási program hangsúlyos eleme a tömeges megélhetési válság felszámolása. Ennek megoldása egyszerű: több pénzt kell adni az embereknek, ennek leghatékonyabb módja a családtámogatások emelése – hangoztatta.