Az MSZP megtalálta az alapvető élelmiszerek nulla százalékos áfájának forrását

2022. augusztus 5. 06:30 2022. aug. 5. 06:30

Az MSZP szerint bőven van pénz arra, hogy nulla százalék legyen az alapvető élelmiszerek forgalmi adója.

A szocialisták szerint ez ugyanis 300 milliárd forintba kerülne, miközben a Fidesz-kormány 800 milliárd forint áfa-többletbevételt söpört be a drágulás miatt csak az idei év első felében. Ráadásul – véli a párt – a brutális árnövekedés miatt az Orbán-kormány extra áfabevétele az év végéig az 1500 milliárdot is meghaladhatja.

Az MSZP szerint ekkora extra bevétel mellett a Fidesz-kormány könnyedén megtehetné, hogy nulla százalékra csökkenti az alapvető élelmiszerek áfáját – erre az Európai Bizottság tavaly év végi döntése értelmében lehetőség van, és ezt az MSZP is kezdeményezte.

Az ellenzéki párt közleménye szerint ehelyett Orbán Viktor kormánya nem csökkentette, hanem bújtatott módon még növelte is az unióban brutálisan magasnak számító élelmiszerek áfáját a forgalomra kivetett négy százalékos kiskereskedelmi különadóval. Ezt ugyanis az üzletek továbbhárítják a vásárlókra, akik így gyakorlatilag 31 százalékos adót fizetnek az élelem után.

Az MSZP szerint a mostani rendkívül súlyos helyzetben senki nem nyerészkedhet az emberek ennivalóján. Ezért újra azt javasolják, hogy az alapélelmiszerek áfáját csökkentsék nulla százalékra, mert ennek a fedezete ott van a kormánynál, az emberek ezt már kifizették.

Forrás: hirklikk.hu