Az MVM tanácsa az önkormányzatoknak: a közbeszerzési főigazgatóságon keresztül vegyenek gázt

2022. november 24. 16:00 2022. nov. 24. 16:00

Jó árért, de legalább egy hasznos tanácsért fordult az MVM-hez a legnagyobb önkormányzati érdekképviseleti szervezet vezetője, amiatt aggódva, hogy jövőre kigazdálkodhatatlan áron jutnak csak gázhoz és áramhoz a települések.

A piacon ugyanis 25-30-szoros áremelést próbálnak elfogadtatni a vevőkkel, ami elfogadhatatlan a helyhatóságok szerint – írja a 24.hu.

Schmidt Jenő, a mintegy 1600 önkormányzatot tömörítő Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének vezetője felkereste az MVM-et, hogy legalább annyit elérjen, az állami cég fix árat kínáljon az önkormányzatoknak, stabil pontot adva a helyi költségvetési tervek elkészítéséhez.

A találkozón sikerült tisztázni, hogy akár a mostani piaci áraknál olcsóbban – adott esetben jóval olcsóbban – is tudna energiát biztosítani a települések számára az év egészére az MVM. Apró szépséghiba, hogy a piaci árat végül valakinek ki kell fizetnie, ezért a villamos művek vezetése azt tanácsolta, hogy az önkormányzatok biztosítsák valahogy a különbözetet, például tárgyaljanak az állammal a központi költségvetési források rendelkezésre bocsátásáról.

A kormány azonban eddig nem mutatott hajlandóságot a teljes helyhatósági rendszert lefedő kompenzációra.

Az MVM-ben megerősítették, hogy a jövő évtől minden település számára megszűnik a menedékes szolgáltatás, mindenki piaci alapon kapja a továbbiakban a gázt és az áramot, ezért amelyik önkormányzat szeretné elkerülni ezt a helyzetet, annak idén november végéig ki kell jelentkeznie a menedékes körből.

Ezt követően az MVM két utat vázolt a helyhatóságok számára:

  • A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz (KEF) fordulhatnak, melyen keresztül a villamos művek vezetői szerint kedvező áron tudnak energiát lekötni az önkormányzatok.
  • Vagy az MVM biztosítja az ellátásukat, de csak 3-4 hónapos időszakokra, folyamatosan megújítva a megállapodásokat.


Nem minden önkormányzat vár egyre türelmetlenebbül a helyzet feloldására. Budapest vezetése például olyan döntést hozott, hogy napi elszámolásban szerzi be az energiát 2023-ban, bízva abban, hogy az árak tovább konszolidálódnak, és így egy mostani, drágábban megköthető szerződés helyett olcsóbb – ugyanakkor folyamatos odafigyelést igénylő – beszerzést választanak.

Forrás: hirklikk.hu