Az oktatási ellenállás sztrájkkal, tüntetéssel és „tudáséhség-menettel” folytatódik

2022. november 30. 07:55 2022. nov. 30. 07:55

A pedagógus-szakszervezetek és a diákszervezetek képviselői Brüsszelben kedden eszmecserét folytattak európai parlamenti képviselőkkel, és fogadta őket Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke is. Mindezt egy nappal azelőtt, hogy az Európia Bizottság állást foglal a Magyarországgal szemben nyáron indított jogállamisági-kondicionalitási eljárás ügyében, amitől a pedagógusok jövő évi béremelését is függővé teszi a kormány. Ettől függetlenül decemberben is folytatódik az oktatás érintettjeinek ellenállása sztrájkkal, tüntetéssel és „tudáséhség-menettel”.

Azt, hogy a magyar pedagógusok bérigénye jogos, már mindenki elismeri.  Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára november 8-án jelentette be, 1200 milliárdot szánnak a pedagógusok illetményemelésére, az összeget 2025-ig azonos arányban hazai és uniós forrásból tervezik biztosítani. Mert „a kormányzat is világosan látja, hogy jelentős béremelésre van szükség a köznevelés világában”, és ehhez a 2021-2027-es költségvetési ciklusban uniós források felhasználására is lehetőség van. 

A pedagógusok azonban már csak a kézzelfogható dolgoknak hisznek. Arról nem beszélve, hogy az oktatásban folyó pedagógusi, diák és szülői megmozdulások már rég nem csak a bérharcról szólnak. A béremelés csak az első lépés a Fidesz által teremtett oktatási helyzet megoldására. Most már a diákok, a szülők és a pedagógusok is azért küzdenek, hogy végre érdemben XXI. századivá lehessen átalakítani azt a kivénhedt, kárt okozó, múltban gondolkodó oktatási rendszert, amit a Fidesz alakított ki Magyarországon az elmúlt 12 év alatt. 

Bár sokan jósolták, hogy az oktatás érintettjeinek országos ellenállása lanyhulni fog, egyelőre nem úgy néz ki, hiszen még az ünnepekkel teli decemberben is folytatódik sztrájkkal, tüntetéssel és „tudáséhség-menettel. Így még azután sem eshet le a nagy kő a kormány szívéről, hogy a múlt szombati demonstráción szellősebb volt a Kossuth tér, mint az október 23-i tüntetésen. A gördülő sztrájkot a szakszervezetek továbbra is fenntartják, a következő egységes országos sztrájknap december 8-án lesz. Folytatódnak a vidéki demonstrációk is. 

A diákok is komolyan gondolták az ellenállást, ők az Egységes Diákfront szervezésében december 9-én a Flórián térről az MTVA óbudai gyártóbázisára vonulnak. Az Egységes Diákfront november 9-én adott ultimátumot a köztévének, felszólították az MTVA-t, hogy megszólalhassunk az elmúlt időszakban zajló sorozatos tiltakozásokról és azok okairól. Erre nem kaptak választ, bármennyire is próbálkoztak eljutni az illetékes döntéshozókhoz. Úgy vélik, a közmédia továbbra sem teljesíti feladatát, hallgat az elmúlt hónapok közéletének egyik legmeghatározóbb jelenségéről.

Ezért újabb demonstrációt szerveznek az MTVA épülete elé, amit pedig a jövőben további megmozdulások fognak követni mindaddig, ameddig a közmédia nem hajlandó hitelesen tájékoztatni a magyar oktatás válságáról.

Úgy gondolják, a köztévének kötelessége beszámolni az igazságról. Minden magyar állampolgár joga, hogy értesüljön az egész országot érintő jelenlegi helyzetről, mert az oktatás nemzeti ügy.

A további tervek szergint újév után, január 2-án 180 kilométeres oktatási menet indul a miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumhoz. A menethez bárhonnan, bármikor lehet csatlakozni. „Nem hagyjuk, hogy a mostani hatalom feláldozza gyermekeinket! Összefogtunk, folytatjuk, nem félünk! Nem hagyjuk abba!”- írták.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke elmondta, a néhány évvel ezelőtti éhségmenet adta az ötletet, bár ők nem folytatnak közben éhségsztrájkot, ennek mintájára szervezik meg a „tudás éhségmenetét”. Induló pontként azért választották a miskolci Herman Ottó Gimnáziumot, mert polgári engedetlenség miatt először ott fosztották meg igazgató-helyettesi pozíciójától a gimnázium tanárát. A menet hatnapos gyaloglás után érkezik majd meg a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumhoz, ahonnan szintén polgári engedetlenség miatt rúgtak ki öt tanárt. Olyat is, akinek érettségiző osztálya volt, olyat is, akinek fél éve van még hátra addig, hogy nyugdíjba vonulhasson. Ott, ahol a menet megáll, megszáll, a vonulók az ottani pedagógusokkal szeretnének találkozni, beszélgetni velük arról, hogy ők hogyan látják a helyzetet, a dolgok menetét. 

Forrás: hirklikk.hu