Az olimpiai bajnok gödi polgármester félbeszakította az interjút

2023. május 30. 14:20 2023. máj. 30. 14:20

A május közepén megtartott időközi választáson a gödiek a háromszoros olimpiai és világbajnok kajakost, Kammerer Zoltánt választották polgármesternek. A sportolóból politikussá lett Kammerer függetlenként, de a Fidesz támogatásával indult, és mint kiderült, a taktika bevált, mert sportnyelven szólva, rajt-cél győzelmet aratott. A politikai szereplés azonban már a legelején zavarosabb és veszélyesebb víznek bizonyult a számára, mint a lapátolás – sértődötten kivonult, amikor az ATV Napló című műsorában a gödi akkumulátorgyárról kérdezték. Az ügy elsősorban az újságírók számára szolgál tanulsággal: ha fideszessel beszélsz, olyat kérdezz tőle, amire jól tud válaszolni.

A Fidesz azt szerette volna, hogyha Kammerer narancssárga mezben, azaz, a Fidesz színeiben indul a választáson, ám a volt kajakos jobbnak látta, ha pártoktól független jelöltként méreti meg magát. Így is történt, Kammerer nyert. Röviddel később azonban már azzal kellett szembesülnie, hogy a politikában valódi kérdésekre válaszolni nem is olyan könnyű pálya. A riporter, Balogh Judit ugyanis az iránt érdeklődött, mi a véleménye az újonnan megválasztott polgármesternek a gödieknek sok kellemetlenséget okozó akkumulátorgyárról. A polgármester a semlegességet említette, azt mondta, hogy a gyár itt van és működik, ha betartják a szabályokat, akkor együtt kell működni velük. 

Egy kormánypárti alákérdező bőségesen beérte volna ennyivel, ám a Napló riportere felvetette, hogy a gyár nem tartja be a szabályokat: az úgynevezett monitoring kutakat betemették, mire Kammerer azzal igyekezett kitérni a válasz elől, hogy a városnak lesznek saját monitoring kútjai. A riporter, aki feltehetőleg egy igazi újságíró iskolában sajátította el a szakma alapvetéseit, azt is megkérdezte Kammerertől, vajon ebben a helyzetben semleges maradhat-e egy polgármester. Itt szakadt el a cérna Kammerernél, aki leszedte magáról a mikroportot és kisétált a stúdióból. Mindezt a Napló vágatlan felvételéből tudjuk, ahol azt is hallani lehet, hogy a sértődött polgármester közölte a riporterrel: „Na jó, tényleg hagyjuk már, figyelj, tudom, hogy miről van szó…” 

Kammerer Zoltán tehát a tervezettnél kurtábbra sikeredett beszélgetés közben rájött, hogy miről van szó. Arról, hogy egy valódi riporter igazi kérdéseket tett fel neki, nem elégedett meg a kitérő, ködösítő válasszal. Ilyenhez nem szoktak hozzá a fideszes megszólalók, ők ugyanis leginkább a kormányhoz közeli csatornák műsoraiban teszik tiszteletüket, ezeken a helyeken pedig a valódi kérdéseket feltevő, valódi újságíró olyan ritka, mint a fehér holló.

Az ügynek az ATV Naplója számára is van tanulsága. Mégpedig az, hogyha a Fidesz valamely prominense leereszkedik hozzájuk és méltóztatik személyesen válaszolni a problémákra, akkor alaposan gondolják meg, hogy mit kérdeznek tőle. Előfordulhat ugyanis, hogy olyan ügyről érdeklődnek, amire az illető miniszter, államtitkár, vagy éppen függetlennek látszó kormánypárti polgármester nem tud frappánsan válaszolni. Slágfertig magyar mondatok helyett csak hebeg és habog, amiből a nézőben akár az a látszat is keletkezhet, hogy az illető mellébeszél és maszatol, közérthetőbb kifejezéssel: hazudik.

Ne rángassuk tehát az oroszlán bajszát, ne hozzuk zavarba a válaszolót azzal, hogy szembesítjük a valósággal. Jobban járunk, ha ennek érdekében előre egyeztetjük a kérdéseinket a riportalany munkahelyével, még jobb, ha már eleve ők fogalmazzák meg, hogy mit kérdezzünk tőlük. 

A jelek szerint napjainkban ez a szakmailag magas színvonalú, pártatlan újságírás alapja, kéretik mindezt figyelembe venni.

Forrás: hirklikk.hu