Az OTP Magyarország legnagyobb hitelezője, ezzel segítve Orbán gazdaságpolitikáját

2022. június 23. 09:37 2022. jún. 23. 09:37

Az elmúlt években meredeken emelkedett a magyar hitelintézetek állampapír-állománya, és a roham továbbra sem csillapodik, idén négy hónap alatt már teljesítették a 2020-as rekordév adatát a bankok.

2014 óta kétszeresére nőtt az a hitelállomány, amelyet a magyar bankok a kormány által kibocsátott értékpapírok formájában őriznek. Ennek az összege mára meghaladta a 15 ezer milliárd forintot – írja a Portfolio.

A magyar állampapírok legnagyobb tulajdonosa az OTP Bank, a teljes magyar állampapír portfóliójuk nagysága a negyedév végén meghaladta a 3700 milliárd forintot, ennek nagy része forintban denominált – derült ki az OTP idei első negyedéves beszámolójából. Ez a teljes magyar államadósság majdnem 10 százaléka.

"Az OTP magyarországi csoporttagjai az elmúlt években jelentős volumenű magyar állampapírt vásároltak, ezáltal is segítve a kormány gazdaságpolitikájának megvalósítását és az állam biztonságos adósságfinanszírozását. A teljes magyar állampapír portfólió nagysága a negyedév végén meghaladta a 3700 milliárd forintot, ennek nagy része forintban denominált." - írják.

A cikk szerint az OTP mellett az Unicreditnek és a K&H Banknak lehet még ezer milliárd forint feletti állománya. Ugyanakkor a Magyar Bankholdingba összeolvadó bankoknál 2150 milliárd forint magyar állampapír volt 2021 végén.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2021 végén 42 414 milliárd forint volt az államháztartás bruttó adóssága, ez a GDP 76,6 százalékának felelt meg. A Portfolio szerint ebből 37 595 milliárdot a központi költségvetés által kibocsátott értékpapírok tették ki tavaly év végén, ezek gyakorlatilag a forintban és devizában piacra dobott állampapírokat jelentik.

Forrás: hirklikk.hu