Az EP-választáson is szétnyerheti magát a Fidesz

2019. május 15. 12:15 2019. máj. 15. 12:15

Listás rendszerben is összejöhet a kétharmad a Fidesznek a májusi EP-választáson, a kormánypárt messze a legjobb eredményt érheti el uniós szinten. A választási részvétel is magasabb lehet, mint öt éve, mely szintén a Fidesz malmára hajtja a vizet, megnehezítve az 5 százalékos bekerülési küszöb elérését.

Minderről a 444 írt egy hosszadalmas elemző cikkben szerdán. E szerint a listás, azaz a teljesen arányos rendszerben a 21 kiosztható mandátumból 14-15-öt húzhat be a nagyobbik kormánypárt. Ha ez megvalósul, a Fidesz szélesebb mellkassal vitatkozhatna az EU-ban, mikor a kormány vitatott intézkedései kerülnének napirendre. Továbbá az ellenzék helyzetén sem segítene egy ilyen eredmény, megnehezíthetné az őszi választásokra való felkészülést.

A cikk szerint a május 26-i EP-választáson nagyobb arányú részvétel várható, mint amekkora 2014-ben volt. Akkor a jogosultak 29 százaléka voksolt, most felmérések 45-50 százalékos érdeklődést mutatnak. A Fidesznek érdeke a saját szavazóinak mozgósítása, minél többen mennek el ugyanis voksolni, annál több szavazat kell az 5 százalékos bejutási küszöbhöz. 2014-ben 116 ezer szavazat kellett egy EP-mandátumhoz, most vélhetően 200 ezer körül lesz a határ.

A Fidesznek 50 százalékos részvétel mellett 55 százalékos győzelemhez 2,2 millió ikszre van szüksége. Ez 600 ezerrel kevesebb voks, mint amennyit a tavalyi országgyűlési választáson kapott.

A cikk kitér rá, hogy a egtöbb mérés a Fidesznek 50 százalékot jósol. Az ellenzéki pártok közül az 5 százalékos küszöb átlépésére teljes magabiztossággal csak a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd lista számíthat, őket 10 százalék fölé mérik. A DK is 5 százalék felett van stabilan, a Momentum épphogy, az LMP-nek, a Mi Hazánk Mozgalomnak és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak viszont nincsenek jó kilátásaik EP-képviselő delegálására.

Forrás: pecsistop.hu/444.hu