Az esztergomi fideszes városatyák találkoztak a népharaggal

2011. november 25. 15:55 2011. nov. 25. 15:55

Az esztergomi képviselő-testület pénteken megszavazta a közétkeztetés és a közvilágítás újraindítására szolgáló összeget, és utasította Tétényi Éva független polgármestert, hogy 14 óráig utalja át a pénzt. A polgármester a döntés után berekesztette az ülést, majd távozva MTI-nek elmondta, hogy az utalást végrehajtja.



A fideszes többség elvetette a polgármesternek a képviselő-testület feloszlatására tett indítványát.

A Fidesz képviselői az ülés vége után negyven perccel, rendőrök sorfala között tudták elhagyni a termet, mert a folyosón a feldühödött esztergomiak követelték a lemondásukat, közben ököllel ütötték a terem ajtóit. Az embereket rendőrök próbálták meg lecsillapítani.
A tüntetés szervezője, Babai Angéla az MTI-nek elmondta: szülőként felháborította, hogy a volt és a jelenlegi polgármester hatalmi harca miatt veszélybe került a gyermekek étkeztetése, ezért az egyik közösségi oldalon hirdette meg, hogy aki elégedetlen a városvezetéssel, száraz kiflivel menjen tüntetni a városháza elé. Egyéni kezdeményezését semmilyen politikai szervezettel nem egyeztette - tette hozzá.

A testületi ülés elején a csaknem harminc előterjesztés felét a Fidesz-frakció levette a napirendről, majd megszavazták, hogy a volt polgármester, Meggyes Tamás (Fidesz) 25 percen át beszélhessen.

"Azok az indulatok, amelyek láthatók a folyosón, az önök becsapásának következménye. Mindenkit be lehet csapni, nem vétkes az, akit becsaptak" - mondta Meggyes Tamás, utalva az épület előtt tüntető 150 emberre és a folyosón és a teremben helyet foglaló 60 érdeklődőre. Meggyes Tamás beszéde alatt egyszer sem fordította a fejét Tétényi Éva felé.

A volt polgármester kijelentette, hogy a város minden bajának az adósságrendezési eljárás az oka, amelyet Tétényi Éva indított el, és azért nincs étkezés és közvilágítás, mert a város jelenlegi vezetője nem utalt pénzt a szolgáltatóknak.

Tétényi Éva azt mondta, hogy a Fidesz-frakció múlt pénteki döntését azért nem tudta végrehajtani, mert a hivatal mindhárom, ellenjegyzésre jogosult dolgozója írásba adta, hogy nem ellenjegyzi az utalást, mivel nincs rá költségvetési fedezet.

A mostani ülésen határoztak a szükséges összegek átcsoportosításáról. A képviselő-testület döntése szerint a közvilágítást végző Tivi Kft.-nek kéthavi, a közétkeztetést végző HunGastnak csaknem egyhavi költséget fedező pénzt utaltak át.

Az adósságrendezés alatt álló önkormányzat csaknem 150 millió forinttal tartozik a HunGast Esztergom Kft.-nek és 172 millióval a Tivi Kft.-nek.

A HunGast ügyvezetője, Herczeg Csaba az MTI-nek elmondta, hogy hétfőtől visszaállítják a közétkeztetést. A Tivi Kft. ügyvezetőjének, Drága Bálintnak a tájékoztatása szerint a döntés után azonnal abbahagyták az izzók kiszerelését, és hétfő estére teljeskörűen visszaállítják a közvilágítást.

A HunGast szerdán - többszöri figyelmeztetés után - beszüntette a közétkeztetést az önkormányzati fenntartású gyermekintézményekben. A Gyermekétkeztetésért Alapítvány 1,5 millió forintért megállapodott a vállalkozással, hogy az általános iskolákba és az óvodákba csütörtökön és pénteken kiszállítanak csaknem 1600 adag ebédet.

A Tivi Kft. csütörtökön megkezdte a világítás kikapcsolását.

Forrás: Forrás: MTI