Az MSZP egyetért az erdélyi magyarság autonómiatörekvésével

2019. február 23. 16:54 2019. feb. 23. 16:54

Kongresszust tart a hétvégén a Romániai Magyarok Demokrata Szövetsége Kolozsvárott, a rendezvényen pénteken az MSZP üzenetét is elmondta Molnár Zsolt szocialista politikus, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke.

Kétnapos konferenciát tart a hétvégén a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a pénteki napon a magyarországi pártok és szervezetek is elmondhatták üzenetüket az erdélyi magyarságnak címezve.

Az MTI híre szerint az MSZP részéről Molnár Zsolt képviselő, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának az alelnöke kijelentette: a magyar nemzet egyesítése egy olyan Európában jöhet létre, amelynek nincsenek belső határai, és közös a fizetőeszköze.

Mint elmondta, az MSZP az RMDSZ-t tekinti az erdélyi magyarság egyetlen hiteles képviselőjének, támogatja a kettős állampolgárságot, a határon túliak választójogának a kiterjesztését, és egyetértenek az autonómiatörekvésekkel, és kezdeményezik a magyar-román közös kormányüléseket - áll az MTI hírében.

A hirklikk.hu cikke szerint Molnár emellett arról is beszélt, hogy "csak egy erős, egységes Európa lehet eszköze a magyar-magyar egyesítésének", és arra is kitért, hogy a történelem igazságtalansága volt az, ami több országba sodorta a magyarokat, de az MSZP egy nemzetnek tekinti a magyarságot. A politikus hozzátette, a párt egyetért a Bethlen Gábor Alap működésével és szükségességével.

"Határozottan érezzük azt a felelősséget, a határon túli magyarok irányába, amelyet a történelem vihara minden magyarra rótt" - zárta rövid beszédét Molnár Zsolt.