Az ügyészség szerint jogosan izmoztak az őrök az ellenzéki politikusokkal a közmédia székházában

2019. január 21. 15:42 2019. jan. 21. 15:42

A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálata szerint jogosan léptek fel az MTVA őrei azok ellen az ellenzéki képviselők ellen, akik december 16-án és 17-én a köztelevízió székházában be akarták olvastatni ötpontos követelésüket.

A főügyészség hétfői, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az országgyűlési képviselők az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el, ugyanis hivatalos eljárást nem folytattak, hanem megjelenésükkel az volt a céljuk, hogy a tüntetéshez kapcsolódva, politikai követelések beolvasásával a műsorrendet megzavarva az élő műsorokat megszakítsák.

Mint ismert, a tavaly december 16-i, Boldog karácsonyt, Miniszterelnök úr! névre keresztelt demonstráció hivatalos része után az ellenzéki politikusok megpróbálták beolvastatni követeléseiket a közmédiában, 13 politikus éjszakázott az épületben. Hogy ne juthassanak be a stúdióba, a fegyveres biztonsági őrök a 444 tudósítása szerint a csatorna munkatársait nem engedték ki onnan, mások mozgását pedig korlátozták, a munkába érkezőknek Bősz Anett parlamenti képviselő szerint nem működött a belépőkártyájuk.

Hétfő reggel Hadházy Ákos megpróbált felmászni egy lépcsőn, ahol biztonságiak állták el az útját. Az őrökkel dulakodás alakult ki, a képviselő földre is került, végül pedig kidobták. Szél Bernadettet, aki élőben közvetítette az eseményeket a Facebookon, heves tiltakozása ellenére szintén kihajították az épületből. A DK-s Varju Lászlót pedig úgy birkózták le az őrök, mintha legalább valakinek az életére akart volna törni.

A balhéból feljelentés lett, a Központi Nyomozó Ügyészség pedig nem az ellenzéki képviselőknek adott igazat. Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben azt mondják, a felvételek azt igazolják, hogy a képviselők épületből történő eltávolítása jogszerűen történt, nem volt alap arra, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök az ingatlanba bemenjenek és intézkedést kezdeményezzenek - olvasható a közleményben.

Ezek alapján a főügyészség elutasította a feljelentést, emellett a szervezet ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el, mert álláspontjuk szerint közérdekű üzem működése megzavarásának kísérlete és más bűncselekmények gyanúja állapítható meg.