Bajban vannak az egyetemisták is: kevés a kollégiumi férőhely és az is egyre drágább

2022. augusztus 3. 13:17 2022. aug. 3. 13:17

Jelenleg az egyetemisták kevesebb mint 20 százaléka költözhet kollégiumi szobába.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke, Budai Marcell  azt mondta a Népszavának, hogy pontos adataik még nincsenek, de valamivel 55 ezer fölött lehet a férőhelyek száma – miközben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2021/2022-es tanévben mintegy 294 ezer hallgató járt egyetemre.

Bár a kollégiumi szobák továbbra is jelentősen olcsóbbak maradnak az albérletekhez képest, a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségének (FEKOSZ) elnöke, Hegedűs Imre azt nyilatkozta a lapnak, hogy a következő időszakban a kollégiumok villany- és gázszámlái is jelentősen emelkedni fognak, ez pedig az árakra is hatással lesz. Általában minden új tanévben kis mértékben emelkednek a kollégiumi díjak, ez alól a következő tanév sem lesz kivétel, amihez a rezsiköltségek mellett, az infláció és az ukrajnai háború miatt hozott kormányzati döntések is hozzájárulnak.

Hegedűs Imre hozzátette, hogy Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsett legalább tíz százalékos kapacitásbővítésre lenne szükség, a HÖOK sajtófőnöke, Budai Marcell pedig még ennél is nagyobb arányú fejlesztést tartana szükségesnek a fővárosban: szerinte Budapesten legalább 10 ezer új férőhely kellene.

A lapnak Budai elmondta, hogy nagy segítséget nyújtana a Budapest Diákváros projekt megvalósulása, amely első körben is már 8 ezer új férőhelyet biztosítana. A projektről azonban a kormány a HÖOK-kal tavaly óta nem egyeztetett, és a FEKOSZ-hoz sem érkezett megkeresés az elmúlt időszakban.

Forrás: Népszava