Bakondi: az ingyenes vakcina is ösztönzi a migrációt

2021. január 27. 11:46 2021. jan. 27. 11:46

A koronavírus-járvány és az ingyenes vakcina is ösztönzi az illegális migrációt – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György hozzátette: a járvány miatt tömegek veszítik el a munkahelyüket, így a jobb megélhetés reményében, egyre nagyobb számban kísérelnek meg fejlettebb országokba, ezen belül az Európai Unió tagországaiba eljutni.

A tavalyi érkezési adatok figyelemreméltó növekedést mutattak, és ennek hatására számos országban határozott intézkedéseket tettek a tömeges illegális migráció szabályozására, illetve megállítására – közölte.    

Hozzátette, új útvonalak vannak kialakulóban Libanon és Ciprus, valamint Mauritánia és a Kanári-szigetek között, ahol 2020-ban 900 százalékkal emelkedett az érkezők száma 2019-hez képest. Tavaly a közép-mediterrán térségben 154, a Nyugat-Balkánon pedig 78 százalékkal nőtt az illegális bevándorlók száma 2019-hez viszonyítva.

Bakondi György a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, hogy a növekvő számok és a németet követő soros portugál elnökség ellenére sem látszik változás az Európai Bizottság által vitára bocsátott, „nem működő gyakorlatokat tartalmazó" migrációs politikában.

Forrás: MTI