Bakondi György vs. MIGRÁNSOK: fokozódott a nyomás!

2021. június 14. 11:55 2021. jún. 14. 11:55

Tavalyhoz képest többszörösére emelkedett a magyar határokon elfogott illegális migránsok és embercsempészek száma – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Bakondi György úgy fogalmazott, fokozódott a nyomás; idén már 40 500 embert fogtak el tiltott határátlépés miatt és 365 büntetőeljárás indult embercsempészés okán. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Kitért arra is, hogy a balkáni útvonalat érintően, új jelenségek figyelhetők meg. Eddig a török területről alapvetően a görög szigetekre érkeztek a migránsok, ez a mozgás viszont a görög parti őrség és a Frontex fellépésének köszönhetően, szinte megszűnt. Intenzívebbé vált ugyanakkor a mozgás a görög-török szárazföldi határon, továbbá egyre nagyobb számban indulnak útnak hajók Törökországból és Szíriából – Görögországot kihagyva – egyenesen Olaszország felé.

Bakondi György szerint a fokozódó migrációs mozgás miatt várható, hogy több érintett ország – mint Olaszország, Görögország és Spanyolország – sürgetni fogja az Európai Unió döntéshozóit, hogy a tagállamok között osszák szét az érkező migránsokat.

A magyar kormány álláspontja e tekintetben 2015 óta világos és változatlan: távol kell tartani a határoktól az illegális határátlépéssel próbálkozókat, akik minden okmány nélkül, az európai uniós, illetve a nemzeti jogszabályok semmibevételével, sokszor a szervezett bűnözéshez kapcsolódó embercsempészek segítségével próbálnak bejutni Európa területére – hangsúlyozta. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Az illegális migránsok érkezése közbiztonsági kockázatokat, terrorveszélyt is jelent – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Forrás: MTI/ Pécsi Stop