Balassagyarmat fideszes polgármestere kiszámolta, mekkora veszteséget okoz a kormány döntése

2022. június 24. 12:30 2022. jún. 24. 12:30

Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere szerint az önkormányzat ma 135 millió forintos éves rezsiköltsége 2024-től felszaladhat a 400-540 milliós sávba.

A kormány júniusi döntése szerint „a visszaélések elkerülése érdekében” a rezsicsökkentési szabályok kizárólag a lakossági fogyasztókra vonatkoznak a jövőben, tehát kizárják a kedvezményes árra jogosultak köréből az önkormányzatokat és azokat a cégeket, amelyek eddig olcsón jutottak energiához.

Csach Gábor levelet írt Varga Mihály pénzügyminiszternek és Palkovics László technológiai és ipari miniszternek. Az önkormányzatok számára a teherbíró képességükhöz igazodó kompenzálást kért. Balassagyarmat fideszes polgármestere a 24.hu-nak elmagyarázta, milyen változást jelent a településnek, ha kiesnek a rezsicsökkentésből.

A város szerencsés helyzetben van, hiszen garantált árú szerződései vannak 2023 végéig az elektromos áram és 2022. október 1-jéig a gáz beszerzésére. A város hat éve több tucat másik településsel együtt egy energetikai szakcéggel szerződve bonyolítja le az energiabeszerzéseit.

„Az energetikailag felújított bölcsődék esetében 2,1 milliót fizetünk a gázért éves szinten. Ez jövőre, a mostani piaci árszinten 9,5 millió forint lenne, a villany ára pedig háromszorosára nőne, ha nem változik semmi” – mondja Csach.

Hozzátette: városi szinten nem a villany, hanem a gázár növekedése az igazi horror. Főleg azért, mert az a szerződésük októberben lejár. „Az évi 200 millió forint körül várható többletfizetés novembertől lesz a nyakunkon. Aztán 2024-től a mai 135 millió forintos éves rezsiterhünk felszaladhat a 400-540 millió forintos sávba. Ám a jelenlegi helyzetben nem kizárt, hogy ennél a három-négyszeres szorzónál is súlyosabb összegek lehetnek, akár már ősszel is. Minden szempontból jó lenne, ha véget érne a háború” – összegzett Balassagyarmat polgármestere.

Csach enyhítene a rendkívül szigorú és időigényes hitelfelvételi rendszeren is, például az energetikai beruházások esetében, és néhány díjat is megemelne. Ez utóbbira egy 2020-ban a járvány okán hozott jogszabály miatt nincs lehetőségük a településeknek. Pedig fontos lenne, hogy a bérleti díjakat, az élelmiszer-költségeket a piaci árakhoz, a település fizetőképességéhez igazítsák, és nem csak a bevételek miatt. Így javítani lehetne a 2023-as költségvetés számain is.

Forrás: hirklikk.hu