Bánki Erik bizottsága szavazta le Tóth Bertalan rezsicsökkentési javaslatát

2019. október 22. 12:04 2019. okt. 22. 12:04

A Magyar Szocialista Párt vetette fel immár többedjére a Parlamentben, hogy a gáz, az áram és a távhő fogyasztói árát tovább is lehetne csökkenteni. A Bánki Erik vezette parlamenti gazdasági bizottság elkaszálta Tóth Bertalan javaslatát.

A Népszava cikke szerint október 21-én, hétfőn a Parlament őszi ülésszakának első napján a Fidesz immáron 11. alkalommal kaszálta el a szocialisták valódi rezsicsökkentést célzó javaslatát. 

Az MSZP szerint ugyanis "a világpiaci tarifák – vagyis a fűtőanyag beszerzési költségei – jelentős csökkenésére hivatkozva átlagfogyasztásig 32 százalékos lakossági gázárcsökkentést" lehetne végrehajtani, ami mellé a szocialisták "átlagfogyasztásig tizedével mérsékelnék a háztartási villamosenergia-tarifát, illetve ugyanennyit nyesnének a lakossági távhő hatósági árából is."

Az állam ugyanis az állami MFGK-n (Magyar Földgázkereskedő Zrt.) keresztül szerzi be a piachoz közelítő áron a gázt az oroszoktól, ám az extraprofit bennmarad ebben a közvetítőcégben, ahelyett, hogy azt továbbhárítanák a lakosság felé. 

Az MSZP elnöke, Tóth Bertalan - aki a javaslatot beterjesztette - a Népszavának elmondta, 

"a gazdasági bizottság tegnap vita nélkül utasította el az indítvány tárgysorozatba vételét. Az előterjesztők képviseletében jelen lévő MSZP-s képviselő ismertette az indítvány lényegét, majd a bizottság fideszes elnöke, Bánki Erik szavaztatott. Se a kormány, se a Fidesz, se a KDNP nem szólt hozzá. A döntés azt mutatja, a fideszes képviselők még vitatkozni sem hajlandók arról, hogy a kormány indokolatlanul drágábban adja a gázt a lakosságnak"

Tóth szerint a számok alapján bőven tudna árat csökkenteni a kormány, éppen ezért  elfogadhatatlan, hogy a fideszes képviselők kitérnek a vita elől ebben az ügyben, ezzel segítve, hogy

Mészáros Lőrinc, a MET és a többi energetikai multi minél jobban megtömje a zsebét

Az MSZP elnöke arra is kitért a lapnak, hogy a szocialista párt továbbra is követelni fogja, hogy a gáz, az áram és a távhő árát az átlagfogyasztás mértékéig csökkentsék.

 

Forrás: Pécsi STOP/Népszava