Beadták az első rák elleni vakcinát

2021. június 23. 11:45 2021. jún. 23. 11:45

Megkapta az első beteg a Karikó Katalin által fejlesztett rák elleni kísérleti vakcinát. Karikó Katalin egy korábbi beszélgetésen árulta el, hogy a BioNTechnél a bőrfelszíni tumorba történő oltási kísérletekkel foglalkozott két évvel ezelőtt.

„A felszínen lévő tumorokba – mint például a melanoma vagy egyéb, az arcon, nyakon megjelenő tumoroknál – be lehet nyomni egy mRNS-t tartalmazó keveréket, amely az immunsejteket odahívja, és megmutatja nekik, hogy itt van a rák, ezt meg kell ölni" – számolt be kutatási munkájáról részletesen a Széchenyi-díjas kutatónő, aki azt is elárulta, nemcsak a rák elleni kutatásokban használják az általa kifejlesztett technológiát, de már a második fázisban vannak azok a kísérletek, ahol az infarktusos embereknek a szívét vizsgálják az mRNS-sel.

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Elsőként egy melanomás beteg kapta meg a BioNTech rák elleni, kísérleti vakcináját június 18-án Nénetországban – írta az Index.

A BNT111-et a vizsgálaton egy immun-onkológiai szerrel, Libtayóval kombinálták. A tesztekbe 120 beteget vonnak be, tesztelik majd, hogy miként működik a két szer együtt, valamint hogy mennyire hatékonyak és biztonságosak. Külön-külön, és együtt is értékelik majd az alkalmazott hatóanyagokat.

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

„Célunk, hogy kihasználjuk az immunrendszer erejét a rák és a fertőző betegségek ellen. Sikerült demonstrálnunk az mRNS-vakcinákban rejlő lehetőségeket a Covid19 kezelésében. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a rák globális egészségügyi fenyegetés, még a jelenlegi világjárványnál is rosszabb – mondta Özlem Türeci, a BioNTech társalapítója.

Forrás: Index