Beintettek a tankerületek a sztrájkra, bíróságra megy a PDSZ

2019. május 15. 16:20 2019. máj. 15. 16:20

Mivel szinte mindegyik tankerülettől ugyanazt az elutasító levelet kapta meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, amely a május végi sztrájk miatt akart volna egyeztetni velük az elégséges szolgáltatásról. A PDSZ ezért bíróságra viszi az ügyet.

A hét elején számoltunk be arról, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete május 29-re, a kompetenciamérés napjára időzíti a következő sztrájkját, amelyet többek közt a munkaterhek csökkentése, a vetítési alap eltörlése és a tanári bér minimálbérhez kötése miatt tartanának meg. Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője a Pécsi STOP-nak akkor elmondta, hogyha a munkáltatók (a tankerületek és szakképzési centrumok) részéről elutasító választ kapnak a korábban kiküldött leveleikre, melyekben az elégséges szolgáltatás megtárgyalásáról egyeztetnének, akkor jogi útra terelik az ügyet, és akár Strasbourgig is készek elmenni.

(Mint ismert, március 14-én a tanárok kétórás szolidaritási sztrájkját államtitkári szinten akadályozták meg - később a bíróság azt hozta ki, hogy jogellenesen).

Szerdára kiderült, szinte az összes tankerület egységes és elutasító választ adott a PDSZ-nek (ennek már a hét elején voltak látható jelei). A tankerületek válaszlevelükben arról írtak, hogy mivel a szakszervezet tárgyalást folytat az Emberi Erőforrások Minisztériumával, ezért ők (a tankerületek) nem érzik időszerűnek az elégséges szolgáltatásokról szóló egyeztetéseket.

Csakhogy Nagy Erzsébet szerint ez nem árulkodik másról, mint a sztrájktörvény nem ismeretéről, ugyanis az folyamatos egymás közti egyeztetést ír elő az érintett feleknek. A PDSZ pécsi ügyvivője szerint az teljesen téves nézet, hogy a tárgyalás kizárná a sztrájkot, az viszont már jogellenes és alapjogot sértő, ha a még elégséges szolgáltatásról sem hajlandó tárgyalni a munkáltató. Ezzel ugyanis a jogszerű sztrájk megtartását akadályozza a munkáltató.

A PDSZ ezért a bírósághoz fordult, és keresetet nyújtanak be a tankerületek eljárása miatt. A kereset esetében a bíróságnak öt napon belül nem peres eljárásban kell döntést hoznia - ha ez nem történik meg, vagy elhúzódik az ügy, akkor a szakszervezet egyrészt további jogi fórumokon keresi az igazát; másrészt a sztrájk akár az érettségi szezonba is belecsúszhat.

A PDSZ-nek az az álláspontja, hogy a közoktatás nem tartozik a lakosságot érintő alapvető szolgáltatások közé, amelyek esetében még elégséges szolgáltatást kellene biztosítani. (Alapvető közszolgáltatás például a sztrájktörvény alapján a víz-, áram-, távközlési szolgàltatás és a tömegközlekedés).

Lapunk Nagy Erzsébettől megtudta, egyre több tanár keresi őket a sztrájk ügyében, van például olyan óvoda is (amely nem tartozik a tankerületi központok alá), ahol 100 százalékos a sztrájkhajlandóság. Náluk például a nagy kérdés az, hogy ott a fenntartó biztosít-e másik óvodát a felügyeletre azoknak, akikre a szüleik nem tudnak a sztrájk napján vigyázni.

Forrás: Pécsi STOP