Béremelésért sztrájkolhatnak a postások

2019. február 22. 10:55 2019. feb. 22. 10:55

Tüntetésre és adott esetben sztrájkra készülnek a Magyar Posta munkavállalói, mivel a munkáltató nem bólintott rá az átlagos 10 százalékos béremelési követelésükbe.

Minderről a Népszava számolt be Ádám István, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének (POFÉSZ) elnöke nyomán. Ádám elmondta, szombaton Budapesten vonulnának Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Vám utcai irodája elé.

Hiába írtak ugyanis még február elején a miniszternek a kért béremelés kapcsán, nem kaptak rá választ, és a Magyar Posta nem fogadta el a bérkövetelésüket. Az érdekvédelmi szövetség elnöke szerint emellett súlyos probléma a szakmán belüli elvándorlás, erre is rá szeretnének világítani.

Ezért a POFÉSZ demonstrációs bizottság létrehozásáról döntött, melyhez a Munkástanácsokhoz tartozó Kézbesítők Szakszervezete is csatlakozik. Amennyiben a szombatra tervezett tüntetés nem oldja meg a gondokat, bírósághoz fordulnak, hogy egy több postai területet érintő részleges sztrájkot szervezzenek.