Beruházásokat halaszt a kormány és átcsoportosít 230 milliárdot

2022. június 23. 11:30 2022. jún. 23. 11:30

21 határozatban szereplő beruházás határidejét egy évvel eltolják, a különböző maradvány- és tartalékalapokból áthelyezett pénzek nagy részét az önkormányzati rendszer, a külügy, a honvédség és a kormányzati kommunikáció kapja.

A kormány folytatja azt a gyakorlatot, amelynek révén tavaly átlagosan négy naponta írták át a már nyáron elfogadott, de ezáltal fiktívvé váló költségvetési törvényt – írja a hvg.hu.

Most a központi tartalékok közé tartozó gazdaság-újraindítási programok keretéből 25 milliárd forintot adnak át a Magyar Honvédségnek dologi kiadásokra és beruházásokra.

A Központi Maradványelszámolási Alapból kivett csaknem 150 milliárd forintból 27 milliárdot a 2022. évi iparűzési adókedvezménnyel kapcsolatos önkormányzati támogatásra fizetnek ki, 6 milliárdot a kormányhivatalok dologi kiadásaira, 35 milliárdot a vasúti és autóbuszos közlekedés költségtérítéseire, 17 milliárdot a Miniszterelnöki Kabinetirodának kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatokra és még külön 1,7 milliárdot a Digitális Kormányzati Ügynökség  tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok támogatására, valamint 2,1 milliárdot a Belügyminisztérium infokommunikációs szolgáltatásaira, 12 milliárdot külügyi fejlesztési és kutatási programokra, 5 milliárdot sportfejlesztésre, 6 milliárdot kulturális értékmegőrző beruházásokra, 3,8 milliárdot a közoktatást felügyelő Klebelsberg Központnak és 2,5 milliárdot az alapítványba szervezett egyetemeknek.

Számos beruházás befejezését halasztják egy évvel. Ez érinti például a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program második ütemét, a kecskeméti Katona József Színház komplex felújítását, a bécsi nagykövetség és a párizsi Magyar Intézet felújítását – vagyis nem a legnagyobb összegű kiemelt beruházásokat.

Forrás: hirklikk.hu