Bod Péter Ákos: a Fidesz pénzszórással igyekszik támogatottságát megőrizni

2021. október 22. 13:52 2021. okt. 22. 13:52

Romlanak az inflációs adatok, közben a költségvetés részleteire rálátók azt tapasztalják, hogy az „irdatlan költekezés" folytatódik, a GDP nyolc százalékára rúg az extra költség.

Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, az Antall-kormány ipari és kereskedelmi minisztere, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke a Klubrádióban arról beszélt, hogy ebben a felfokozott helyzetben minden gazdaságpolitikai résztvevő igyekszik úgy helyezkedni, hogy később azt mondhassa, ő mindent megtett, hogy elhárítsa a bajt. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!      

Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter közt nyilvánvaló a helyezkedés, amely az eddigi rivalizálásuk egyik állomásának is tekinthető. Az egyik oldalon az infláció, a másikon a választások állnak. Ez nem kedvező állapot.

A szakember úgy látja, hogy a Fidesz nem készült fel arra, hogy 2022-ben kormányváltás következhet be: az ellenzék nem várt egységét látva, a pénzszórással igyekszik támogatottságát megőrizni, és – ha lehet – növelni azt. Ezért kapnak a rendvédelmi dolgozók hat havi bért, és a fiatalok ezért nem fizetnek adót. Ez azonban nem tesz jót az infláció miatt a gazdaságnak, amit így a jegybank kitartó, bár egyre alacsonyabb szintű kamatemelésével igyekszik féken tartani.

A költekezéssel kapcsolatban azt is hozzátette, hogy amíg egy állam fizetőképes, addig van miből szórni. Belföldön addig fizetőképes, amíg ezt a beszedett adókból finanszírozni tudja, külföldön pedig az ország tőkepiaci helyzete határozza meg, meddig.

Ami az uniós pénzek folyósításának jogállamisági akadályait illeti, az így kieső összegeket a kormány más hitelekkel igyekszik pótolni, ám ezeket sokkal kedvezőtlenebb kamatokkal kell majd visszafizetni. Ez azért lehet nagyon érdekes, mert kormányváltás esetén ez az új kormány problémája lesz.

A kormány egyébként úgy tervezi, hogy „majd visszafizetik a kötvénykibocsátást az uniós forrásokból, amikor azokat folyósítják".

Az uniós támogatásokhoz legkönnyebben azzal lehetne hozzájutni, ha bármely kormány belépne az Európai Ügyészségbe, amivel a közgazdász szerint lényegében okafogyottá válna a jogállamiságról folytatott vita. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!      

Forrás: Klubrádió