Bohócok és királyok

2022. augusztus 12. 08:28 2022. aug. 12. 08:28

„Amikor egy bohóc beköltözik a palotába, nem válik királlyá, hanem a palotából lesz cirkusz.” (Szávay István – Facebook-bejegyzés). Arra gyanakszom, hogy a Molière-től kölcsönzött idézet attól a volt jobbikos parlamenti képviselőtől ered, akinek négy évvel ezelőtt – meglehetősen bizarr szituációban – a következő kijelentések hagyták el a száját: „Én meg leütöttem, hogy büdös zsidó! Pakk!”, „Egy igazi ilyen kampós orrú rohadék volt.” A botrányt követően, Szávay megvált pártjától és a parlamenti mandátumától is.

Nem hagy nyugodni, hogy vajon kire/kikre gondolhatott Szávay úr, amikor a bohóc-király párhuzamot megosztotta velünk. Talán a Sándor-palotába a közeli múltban beköltöző nemzetes asszonyra, vagy az Országház gyönyörű üléstermében elnöklő mogorva emberre, esetleg a Karmelita kolostor urára? Mindhárom személy csodálatos épületben reprezentál, de a három közül csak egy törekedhet koronázásra és „királykodásra”, a másik kettő nem. A meg nem értett és sértett bajuszos teremőr mindenkit leszól (majd büntet), a fiatal és sportos hölgy pedig mindent aláír, amit elétesznek. Elődjeihez (Schmitt, Áder) hasonló módon, nem politikai tényező, csupán az ország tényleges vezetőjének dróton rángatott bábuja. A törvényalkotásban betöltött szégyenteljes szerepük miatt Kövér és Novák mégsem bohócfigura, mivel fellépéseik alkalmával egyáltalán nem kacag a publikum, tehát rájuk gondolhatott Szávay. Az igazi mókamesterek ugyanis önfeledt nevetésre ingerlik a közönséget, de a T. Ház elnöke és a köztársaság első embere eddigi tevékenysége nem mosolyra, hanem inkább sírásra fakaszt.

Vannak persze originális bohócok is a politikai manézsban. A twitter-királyként ismert loboncos hajú brüsszeli életművész minden megnyilvánulása kész röhej, de a nagyobbik kormányzó párt kommunikációs igazgatója (bizonyos Hollik úr) is szórakoztató figura. Mindketten született pojácák, amióta porondon vannak, azóta egyfolytában hahotázik a nép. Deutsch megnyilvánulásai mindig vihogásra késztetnek, de annyit azért ismerjünk el, hogy D.T. a kalandos hepajok tapasztalt, hiteles szakértője. (Nem kuncogni!) Emlékezhetünk a 2018-2022. közötti időszak orvosdoktor miniszterére is, aki a Covid-krízis kellős közepén is királyi csontok rendezésével volt elfoglalva, és fogalma sem volt a járvány kezelésének folyamatáról. Az ő attrakcióin egyenesen zokogott a közönség, no, nem az örömtől, hanem a bánattól! Napjainkban a Gazdaságfejlesztési Minisztérium is szórakoztató intézményként üzemel, de ne hagyjuk ki a felsorolásból a Magyar Nemzeti Bankot sem, az ország legnagyobb cirkuszát. A felsorolt hivatalok, posztok és beosztások fejedelmi életmódot biztosítanak az érintettek személyeknek, akik ennek ellenére, csak harmadosztályú cirkuszi produkció előadására képesek. Rájuk aztán nyugodt szívvel gondolhatott Szávay.

A Molière-mondást használó bukott Szávay egykor a „palota” lakója volt. Bohócként vagy királyként?

Forrás: hirklikk.hu