Botka László: ostobaság szankciós inflációnak nevezni a pénzromlást

2023. január 27. 10:34 2023. jan. 27. 10:34

Elvesznek 3 milliárd forintot, visszaadnak 1,3 milliárdot, és mérgesek, hogy nem köszönjük meg – mondta a kormány mindent központosító, az önkormányzati forrásokat, feladat- és hatásköröket folyamatosan elvonó politikájáról Botka László Szeged ellenzéki polgármestere szerda este.

A városházán rendezett Közéleti Kávéházról tudósító helyi szegeder.hu portál szerint Botka az őket is sújtó úgynevezett szolidaritási adó és az energiaválság miatti támogatást mérlegre téve, azt mondta, hogy utóbbi „nem sokra lesz elég„.

Szeged vezetője kifejtette, hogy az önkormányzat 2023-as, csaknem 70 milliárd forintos költségvetési tervezete szerint egész éveben csak az energiaárak finanszírozására 13 milliárdot kell fordítaniuk. Szerinte ostobaság „szankciós inflációnak” nevezni a pénzromlást, amit mi sem mutat jobban, mint az, hogy egyelőre csak fél évre szerződtek az áramszolgáltatókkal. Hozzátette, jelen helyzetben meggondolatlan lépés volna éves szerződést aláírni. A város csak akkor tudja hosszú távú veszteségek nélkül fizetni a rezsit, ha a kormány kompenzálja energiakiadásaikat úgy, hogy egyetlen tervezett vagy már megkezdett beruházásról se kelljen lemondaniuk, és az ország legfejlettebb szociális ellátórendszerét megőrizhessék.


 

Sokkot kaptunk, amikor meghallottuk – utalt a polgármester az önkormányzatok lehetőségeit tovább nyirbáló törvényjavaslatra.

Botka László a Lázár János építési és közlekedési miniszter tárcájánál készített jogszabálytervezetről azt mondta, hogy az a fideszes politikus korábbi ígéretei ellenére, nemhogy erősíti, hanem csökkenti az önkormányzatok hatáskörét. A javaslat szerint minden olyan beruházás, amelyet legalább 50 százalékban EU-s vagy állami pénzből finanszíroznak, azt Lázár János minisztériuma  fogja felügyelni és megvalósítani, és ez alól csak az egyházi és a közhasznú vagyonkezelő alapítványok által felügyelt beruházások jelentenek kivételt. –  Ahogy én tudom, a Fideszben sem mindenki ért ezzel egyet – tette hozzá.

Az ellenzéki polgármester kitért két országos visszhangot is kiváltott, az önkormányzatnál kipattant büntetőügyre. Az egyik, az őt támogató szervezet, az Összefogás Szegedért Egyesület képviselőjéről, Joób Mártonról azt mondta, hogy őt „nem a politikai, hanem civil tevékenysége miatt” állítják bíróság elé abban a perben, amelyben őt és 17 társát költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolják. Neki azt kívánta, ha ártatlan, bizonyítsa be. A függetlenként a városi közgyűlésbe jutott Szabó Bálint számos botrányos ügyéről Botka László csak annyit mondott, hogy „a viselkedésével ártott a városnak, lejáratta Szegedet”.