Brutális hiányt csinált decemberben az Orbán-kormány

2023. január 24. 12:45 2023. jan. 24. 12:45

December folyamán 1287 milliárd forintos hiányt hozott össze az Orbán-kormány. Ezzel együtt a 2022-es deficit 4753 milliárd forintra emelkedett.

A Pénzügyminisztérium  hétfőn hozta nyilvánosságra a költségvetési folyamatokról készült beszámolóját, ám abból sem derül ki egyértelműen, mire ment el az adófizetők pénze. A dokumentumok szerint a nagyon magas hiány kisebb részét okozták a rezsikiadások. Erre  70 milliárd forintot számolt el a kormány az év utolsó hónapjában, de a távhőcégek támogatására szánt 202 milliárd forintot is ide lehet számolni.

A Népszava összefoglalója szerint erőteljesen emelkedtek a költségvetési szervek kiadásai decemberben. Összesen 1025 milliárd forint folyt át a minisztériumok és más költségvetési intézményeken. A minisztériumok egyéb kiadásaira 665 milliárd forint ment el.

Az állami cégek feltőkésítése 423 milliárd forintba került, de az nem egészen világos senki számára, mit is foglalhat ez magába.

A terven felüli infláció több ezer milliárd forint plusz bevételt hozott az államnak. A költségvetési terv készítésekor a kormány még csak 3,8 százalékos inflációval számot, majd ebből lett a 14,5 százalék. Az államháztartás bevétele emiatt 17 százalékkal, azaz 4393 milliárd forinttal lett több az eredeti tervekhez képest.

Gyakorlatilag ez azt jelenti, a kormánynak  úgy keletkezett közel 4400 milliárdos többletbevétele év közben, hogy annak elköltéséről saját hatáskörben dönthetett. Közel 6 ezer milliárd forintot tudtak úgy elkölteni,  hogy arra nem is volt a költségvetés előirányozva.

Forrás: hirklikk.hu