Brutális politikai játszma bontakozik ki a pécsi kulturális támogatások körül

2020. április 17. 09:52 2020. ápr. 17. 09:52

Január óta nem kapnak pénzt a pécsi kulturális intézmények a kormánytól, az EMMI pedig nem is válaszol az önkormányzat leveleire. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke írásbeli kérdéssel fordult Kásler Miklóshoz a parlamentben. Kérdéséből felsejlik egy elképesztő lehetőség is: szerinte nem kizárt, hogy az állam így akarja megszerezni a Zsolnay Örökségvédelmi Központot.

Nyugtalanító hírek érkeztek arról, hogy a kormány – nevezetesen az Ön által vezetett minisztérium – nem teljesíti szerződéses kötelezettségeit egyes kulturális intézmények finanszírozásával kapcsolatban” – írja kérdésében a szocialista politikus, nem felejtve el megjegyezni, hogy a rendkívüli helyzet nyilvánvalóan rendkívüli leterheltséget okoz a minisztériumnak. Rámutat azonban arra is, hogy „mindez nem jelenthet mentséget arra, ha a minisztériumban hónapok alatt sem jut idő és energia érvényes és hatályos szerződéses kötelezettségek teljesítésére, illetve döntések meghozatalára”.

Százmilliós támogatások hiányoznak

A Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának kizárólagos tulajdonában álló nemzeti minősítésű szervezet, amely 2021. december 31-ig hatályos – előadó-művészeti közszolgáltatási szerződést kötött a magyar állammal – olvasható Tóth Bertalan összefoglalójában. A hatályos jogszabályok szerint „a minősítéssel rendelkező önkormányzati tulajdonú előadóművészeti szervezetek állami támogatása kérelem előterjesztésével, egyeztetési folyamat útján valósul meg. Az önkormányzat 2020. január 27-én ennek megfelelően hivatkozva kérelemmel fordult Magyarország Kormányához a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. közös működtetése tekintetében, amivel párhuzamosan 270 millió forintos önkormányzati támogatást irányzott elő a társaság részére.

Tóth Bertalan információi szerint, amikben nincs okunk kételkedni, a kérelemre még nem érkezett válasz. Márpedig nagyon sok pénzről van szó: 2019-ben a színház 527 millió forintot kapott az államtól az önkormányzat 317 milliója mellé.

Ennyit ért a Modern Városok Program?

Nem csak a színház finanszírozásáról szól a pécsi kultúra kálváriája: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2016. június 27. napján 10 évre szóló együttműködési megállapodást kötött egymással, amelynek értelmében a Modern Városok Program keretében a kormány többlettámogatást biztosít az önkormányzatnak a Zsolnay Kulturális Negyed, a Pannon Filharmonikusok és a Kodály Központ működtetése érdekében, amelynek értelmében 2025-ig éves lebontásban ütemezték a finanszírozást. Erre az önkormányzat és az EMMI évente köt szerződést.

A 2020-ra előirányzott állami támogatás összege a Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ üzemeltetésére 1 milliárd 508 millió, míg a Pannon Filharmonikusok működésére 412 millió forint. Az önkormányzati támogatást ezekben az esetekben 200, illetve 150 millió forintban állapították meg.

Tóth Bertalan ezekkel kapcsolatban is az állami szervek mulasztására hívta fel a figyelmet: a szerződésekkel – így nyilván a kifizetésekkel – kapcsolatos egyeztetések január 22-e óta állnak, mert az EMMI azóta nem válaszolt az önkormányzatnak a szerződésekkel kapcsolatban tett észrevételeire.

Bosszú lenne a háttérben?

Úgy gondolom, hogy az Ön által irányított minisztérium kivételezett helyzetbe hozza a pécsi önkormányzatot, mert – ugyancsak a hozzám eljutott hírek szerint – egyedül a pécsi kulturális intézmények állami finanszírozására irányuló szerződéses kötelezettségeit nem teljesítette maradéktalanul a minisztérium” – írja az MSZP elnöke, hozzátéve, hogy „ezek után nem csoda, ha egyesek a minisztérium rosszhiszeműségéről, zsarolásáról és a kormánypártok önkormányzati választásokon elszenvedett veresége miatti pitiáner bosszújáról kezdenek beszélni”.

Négy kérdésre várják a választ a szocialisták

Tóth Bertalan végül négy kérdést tett fel Kásler Miklósnak „annak érdekében, hogy a probléma mindenki számára megnyugtató módon rendeződhessen, ne kapjanak szárnyra rosszindulatú pletykák”.

- Miért nem válaszol közel három hónapja a pécsi önkormányzat fentebb hivatkozott leveleire?
- Mikor dönt végre az EMMI a Pécsi Nemzeti Színházat érintő támogatási kérelemről?
- Mikor fogja végre aláírni és kifizetni a Zsolnay Kulturális Negyed, a Pannon Filharmonikusok és a Kodály Központ működtetése érdekében létrejött Együttműködési megállapodás alapján vállalt kötelezettsége alapján a 2020. évi támogatási szerződést?
- Ugye az csak rosszindulatú pletyka, hogy arra játszik a kormányzat, hogy a Pécsi Nemzeti Színház támogatásának visszatartásával kikényszerítse ki a Zsolnay Örökségvédelmi Központ állam részére történő átadását?
    

Forrás: hirklikk.hu