Csaknem 1 milliárd forinttal emeli a propagandapénzeket a kormány

2023. január 27. 14:58 2023. jan. 27. 14:58

Az emelés akár jelképesnek is nevezhető, hiszen a költségvetési törvényben szereplő 38,5 milliárd forint a rendeleti költségvetésben „csak” 970 millióval, azaz 2,5 százalékkal emelkedett meg.

Az eredeti költségvetési törvényjavaslat a 2022-es büdzsében szereplő 18 milliárd forintról az idei évre 12 milliárdra csökkentette volna a kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatok előirányzatot. Ám az elfogadott költségvetési törvényben itt már több mint háromszor ekkora összeg, 38,5 milliárd forint szerepel – írja az mfor.hu.

Az indoklás szerint „a módosítás célja a kormányhoz kapcsolódó lakossági kommunikációs és konzultációs feladatokhoz többletforrás biztosítása.”

A teljes javaslatcsomag egyébként az eredeti 2023-as büdzsé bevételi és kiadási főösszegeit is kis híján 100 milliárd forinttal emelte meg.

A költségvetési bizottság ellenzéki elnöke, Vajda Zoltán (MSZP) ennek az összegző módosító indítványnak a július 7-i bizottsági vitáján megjegyezte, „a bizottság a kormánypárti tagjainak javaslatait elfogadva megfogalmazta további módosítási szándékait is.”

Vagyis a propagandakiadások megháromszorozását kormánypárti képviselők íratták bele a költségvetésbe, amit az Országgyűlés 121 igen szavazattal, 57 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadott.

Ehhez a 38,5 milliárd forinthoz képest emelkedik tovább a Rogán-minisztériumnak erre a célra felhasználható kerete. Rogán Antalék 2021-ben a zárszámadási törvényben szereplő adat tanúsága szerint több mint 54 milliárd forintot költöttek el erre a célra, és már 2022 februárjában is 21 milliárd forintra rúgott a propagandaszámla.

Forrás: mfor.hu